Μακρο-οικονομία

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 138,8% του ΑΕΠ έως το 2029

Αισιοδοξία για την πορεία μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους περιλαμβάνεται στη τελευταία έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το ΔΝΤ προβλέπει πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 30 μονάδες πέφτοντας στο 138,8% το 2029 από 168,8% το 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα θα καταγραψει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% έως και το 2029 το οποίο θα συμβάλλει στη μείωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, κατατάσσονταν την στη πρώτη θέση μεταύ των χωρών της Ευρώπης.

Συνολικά για την Γηραιά Ήπειρο το Ταμείο επισημαίνει πως από την πανδημία και μετά τα δημόσια χρέη έχουν αυξηθεί με τις προβλέψεις για αρκετές χώρες να είναι αρκετά δυσοίωνες.

«Η προσεκτικά σχεδιασμένη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους με παράλληλη στήριξη της ανάπτυξης» αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας πως «ορισμένες χώρες πρέπει να καταργήσουν ταχύτερα τα μη στοχευμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων», προσθέτει.

Οι ανάγκες για κρατική στήριξη εξακολουθούν να είναι υψηλές με την κατάσταση να γίνεται χειρότερη από τα αυξημένα επιτόκια.

Σημαντικές είναι και οι πιέσεις για ζητήματα όπως η άμυνα, η κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό, όπως αναφέρει το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών χωρών, το ΔΝΤ εκτιμά πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα εξακολουθήσει να αυξάνεται έως το 144,9% του ΑΕΠ το 2029 από 137,3% το 2023, η Γαλλία θα αγγίξει το 115,2% του ΑΕΠ από 110,6%, το Βέλγιο στο 115,6% έναντι 104,5%, ενώ η Ισπανία θα υποχωρήσει στο 104,2% από 107,5%.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα