Μια «καυτή» περίοδος εγκαινιάζεται αύριο (19.06.2024) για την Ελλάδα καθώς θα αρχίσουν να βλέπουν το φως κρίσιμες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα θέσουν, ή θα αφαιρέσουν, τις βάσεις για πιθανές νέες παροχές από την κυβέρνηση.
Και αυτό γιατί η αυριανή είναι η αρχικά εξαγγελμένη ημερομηνία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την μεταπρογραμματική εποπτεία για την Ελλάδα, καθώς και την έκθεση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, χωρίς ωστόσο πηγές του newsit.gr στο υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) να αποκλείουν μικρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δύο ημέρες μετά, δηλαδή στις 21 Ιουνίου, σε συνάφεια με την έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας, προγραμματίζονται οι ανακοινώσεις της Κομισιόν προς τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι οποίες θα περιέχουν δημοσιονομικές προτάσεις για τους στόχους της τετραετίας.
Έτσι, ξεκινά μία μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη και στα ευρωπαϊκά όργανα, η οποία θα καταλήξει στις αρχές Σεπτεμβρίου στην κατάθεση των εθνικών στόχων προς τις Βρυξέλλες. Αυτές οι εθνικές προτάσεις, οι ελληνικές συμπεριλαμβανομένες, θα ορίζουν τους δημοσιονομικούς μας στόχους για τη μείωση του χρέους σε σύνδεση με ένα ανώτατο όριο αύξησης των δαπανών.
Γιατί έχουν σημασία οι δημοσιονομικοί στόχοι
Πρακτικά, σημαίνει πως όπου «κάτσει η μπίλια» των δημοσιονομικών στόχων περί των δαπανών, των πλεονασμάτων και τους χρέους, εντός αυτών των πλαισίων θα πρέπει να κινείται και η Ελλάδα έως το 2027.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν δεν προκύψει δημοσιονομικό περιθώριο για δαπάνες μέσα από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, δεν θα υπάρξει και καμία έξτρα παροχή, ακόμα και αν υπάρχουν οι πόροι για να γίνει αυτό.
Αυτές οι παρεμβάσεις που θεωρούνται σχεδόν σίγουρες είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1%, ενώ αναμένονται και μειώσεις των τεκμηρίων που έχει ήδη εξαγγελθεί.
Στην περίπτωση που οι εκθέσεις και οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν κινηθούν σε θετικό έδαφος και έχουν καλά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά, τότε δεν αποκλείονται και πρόσθετες παρεμβάσεις στο επίπεδο της στεγαστικής πολιτικής, ίσως ακόμα και με ένα νέο πρόγραμμα Σπίτι Μου, ή και με στήριξη της οικογένειας, τα οποία όμως δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από την ΔΕΘ.