Μακρο-οικονομία

ΕΕ: Στην μεταποίηση τροφίμων η μεγαλύτερη αξία πωληθέντων προϊόντων στην Ελλάδα το 2023

Ο τομέας των τροφίμων ήταν ο αναλογικά πιο επιδραστικός μεταποιητικός κλάδος για την ελληνική οικονομία το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Εξετάζοντας λεπτομερώς τους 3 μεγαλύτερους μεταποιητικούς τομείς εντός μιας χώρας της EE, η ελληνική οικονομία ξεχώρισε με τη μεταποίηση τροφίμων, ποτών και δραστηριοτήτων καπνού, η οποία αντιπροσώπευε το 36% της συνολικής αξίας της πωλούμενης παραγωγής της χώρας το 2023.

Ακολούθησαν η Ισπανία και η Ολλανδία με 29% η καθεμία και η Κροατία με 27% της συνολικής αξίας της πωληθείσας παραγωγής της χώρας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με άλλους κλάδους, το υψηλότερο μερίδιο της συνολικής αξίας της πωληθείσας παραγωγής στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών κατέγραψε η Σλοβακία με 45%, ακολουθούμενη από την Τσεχία (32%), τη Ρουμανία (28%) και την Ουγγαρία (27%).

Η κατασκευή βασικών μετάλλων και μεταλλικών προϊόντων παρήγαγε το 21% της αξίας της πωληθείσας παραγωγής στη Βουλγαρία. Η Ελλάδα και η Σλοβενία ακολούθησαν με 20% έκαστη.

Η Γερμανία ήταν ο σημαντικότερος παραγωγός και των 3 προαναφερθέντων δραστηριοτήτων (197 δισ. ευρώ, 342 δισ. ευρώ και 216 δισ. ευρώ αντίστοιχα) στην ΕΕ.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 2023 δεν έκλεισε θετικά, καθώς μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 8,5% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και της αύξησης κατά 0,4% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, η παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων της ΕΕ κατέγραψε μείωση κατά 1,2% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025