Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

ΕΕ: Στις χαμηλότερες θέσεις η Ελλάδα σε παραγωγή προστιθέμενης αξίας, σε κατασκευές και βιομηχανία – Δυνατή σε υπηρεσίες και γεωργία

ΕΕ: Στις χαμηλότερες θέσεις η Ελλάδα σε παραγωγή προστιθέμενης αξίας, σε κατασκευές και βιομηχανία – Δυνατή σε υπηρεσίες και γεωργία

Στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά το μερίδιο της βιομηχανίας και των κατασκευών στη συνολική παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Στις κατασκευές, μάλιστα, από όλες τις χώρες της ΕΕ η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση σε ποσοστό επί της προστιθέμενης αξίας, ενώ στη βιομηχανία βρίσκεται μόλις στην 7η θέση από το τέλος, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα διακρίνεται για τις επιδόσεις των υπηρεσιών της και της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.

Στην πρώτη περίπτωση, οι υπηρεσίες της χώρας, εξαιτίας και της ισχυρής παρουσίας του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, κατατάσσεται στην 5η θέση, 12 θέσεις πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Στη δεύτερη περίπτωση, η Ελλάδα σκαρφαλώνει στην τρίτη καλύτερη θέση της Ευρώπης.

Συνολικά σε όλα τα κράτη μέλη, μεταξύ του 2000 και του 2023, το μερίδιο της συνολικής προστιθέμενης αξίας της ΕΕ που παράγεται στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε από 69,2% σε 71,9%, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγής της δημόσιας διοίκησης, της άμυνας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας και της παραγωγής των δραστηριοτήτων του εμπορίου, των μεταφορών, της στέγασης και της εστίασης.

Ορισμένα άλλα τμήματα της οικονομίας της ΕΕ συρρικνώθηκαν σε σχετικούς όρους: το μερίδιο της βιομηχανίας μειώθηκε από 22,6% σε 20,6%, ενώ το μερίδιο της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας μειώθηκε από 2,5% σε 1,9%. Το μερίδιο της προστιθέμενης αξίας στις κατασκευές ήταν 5,7% τόσο το 2000 όσο και το 2023.

Σύμφωνα με την εξέταση των μεταβολών μεταξύ 2022 και 2023, η προστιθέμενη αξία αυξήθηκε (σε τρέχουσες τιμές) για όλα τα τμήματα της οικονομίας της ΕΕ. Η ταχύτερη αύξηση σημειώθηκε στις κατασκευές, κατά 10,7%, ακολουθούμενη από τη βιομηχανία (7,1%) και τις υπηρεσίες (6,9%). Η βραδύτερη αύξηση μεταξύ 2022 και 2023 ήταν για τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, με αύξηση 5,6%.

Το 2023, το μερίδιο των υπηρεσιών στη συνολική προστιθέμενη αξία ξεπερνούσε το 80,0% στις οικονομίες της Μάλτας και της Κύπρου που είναι προσανατολισμένες στον τουρισμό, αν και το υψηλότερο μερίδιο ήταν στο Λουξεμβούργο (το οποίο χαρακτηρίζεται από έναν μεγάλο τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών), με 88,3%.

Η βιομηχανική οικονομία συνεισέφερε περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής προστιθέμενης αξίας στην Ιρλανδία (37,2%), με το αμέσως υψηλότερο μερίδιο στη Σλοβακία (28,6%). Η μεγαλύτερη σχετική συνεισφορά από τις κατασκευές ήταν στη Ρουμανία (8,8%), ενώ η μεγαλύτερη συνεισφορά από τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία ήταν στην Ουγγαρία (5,4%).

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις