Μακρο-οικονομία

Είναι αφελείς και οι Κινέζοι που επενδύουν μαζικά στις ΑΠΕ;

Η ενεργειακή ασφάλεια τίθεται πλέον στο επίκεντρο των αποφάσεων

Οι Ευρωπαίοι συχνά χαρακτηρίζονται αφελείς για την προσπάθειά τους να αναπτύξουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ίσως πιο γρήγορα από ότι θα ήταν συνετό.

Όμως, η συγκεκριμένη κριτική προσκρούει σε ένα θεμελιώδες γεγονός: Ότι η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που ρίχνει τεράστια ποσά στο συγκεκριμένο τομέα. Οι Κινέζοι ανακοίνωσαν ότι φέτος για πρώτη φορά η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ ξεπέρασε την αντίστοιχη των συμβατικών μονάδων στο έδαφός τους. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στη χώρα προστέθηκε πέρυσι το 64% όλων των νέων πράσινων μονάδων διεθνώς.

Τα νούμερα είναι ιλιγγιώδη, καθώς η Κίνα παρήγαγε πέρυσι σχεδόν… 1 πεταβατώρα πράσινου ηλεκτρισμού. Ακόμα και η ίδια η μονάδα μέτρησης προκαλεί εντύπωση, καθώς μέχρι σήμερα είχαμε μάθει να μιλάμε μόνο για γιγαβατώρες και τεραβατώρες στον κλάδο.

Είναι, λοιπόν, αφελείς και οι Κινέζοι που επενδύουν τόσο σθεναρά στις ΑΠΕ; Η απάντηση είναι ότι στην περίπτωσή τους η επένδυση έχει νόημα διότι παράγουν οι ίδιοι τα φωτοβολταϊκά και τις μπαταρίες, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Έτσι, η εγχώρια προστιθέμενη αξία είναι υψηλή και τα χρήματα επιστρέφονται στην οικονομία τους.

Όμως, τόσο στην περίπτωση της Ε.Ε., όσο και της Κίνας, υπάρχει ακόμη μια κρίσιμη μεταβλητή που καθορίζει τις εξελίξεις: Η ενεργειακή ασφάλεια.
 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνάντησης που φιλοξένησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στο Λονδίνο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς. Ο υφυπουργός ενέργειας των ΗΠΑ κατηγόρησε την Ευρώπη για την πολιτική που ακολουθεί και έλαβε την εξής απάντηση: Μια ήπειρος που δεν διαθέτει σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου, οφείλει να αναπτύξει κάθε εναλλακτική εγχώρια πηγή ενέργειας ώστε να μην είναι εξαρτάται από ακριβές εισαγωγές.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση της Κίνας, η οποία επιδιώκει εδώ και χρόνια να γίνει περισσότερο αυτόνομη ενεργειακά, πόσο μάλλον σήμερα εν μέσω ενός σκληρού εμπορικού πολέμου.

Έτσι, διαπιστώνει κανείς ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια έχουν για τις μεγάλες δυνάμεις σαφή στρατηγικό και γεωπολιτικό χαρακτήρα, εκτός από αμιγώς ενεργειακό. Είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς την Ε.Ε. για τα λάθη που έκανε στο παρελθόν, όμως έχουν να κάνουν περισσότερο με τα επιμέρους και όχι με την ίδια την κατεύθυνση που θέλει να πάει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα