Πτωτική επίδραση στον δείκτη των εξαγωγών αγαθών της Ελλάδας είχαν κατά το πρώτο τρίμηνο 2024 τα τρόφιμα, ένας παραδοσιακά ισχυρός εξαγωγικός τομέας της χώρας μας, αλλά και η κλωστοϋφαντουργία.
Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην έκθεση νομισματικής πολιτικής, αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει βελτίωση εξαιτίας της καλύτερης εικόνας των υπηρεσιών, οι εξαγωγές αγαθών συνεχίζουν να αποτελούν αδύναμο σημείο για την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβάνοντας κατά το εν λόγω διάστημα και τα τρόφιμα και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι δύο κλάδοι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν και την μεγαλύτερη συμβολή στην κάμψη των εξαγωγών αγαθών εξαιρουμένων των καυσίμων, με τα χημικά προϊόντα, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα φαρμακευτικά προϊόντα να ακολουθούν.
Τα αποτελέσματα των περσινών θεομηνιών
Η πτώση των εξαγωγών σε νωπά τρόφιμα και σε κλωστοϋφαντουργία μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι στη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς η οικονομία ακόμα δέχεται τα «απόνερα» των περσινών φυσικών καταστροφών.
Το 2023, μάλιστα, ήταν και η πρώτη χρονιά όπου οι ζημιές από θεομηνίες ήταν τόσο εκτεταμένος οδηγώντας σε σημαντικές μεταβολές την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, και ιδιαίτερα την αγροτική παραγωγή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, επηρεάζεται και και η βιομηχανική παραγωγή στο βαθμό που επηρεάζονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις και υποδομές ή οι πρώτες ύλες που προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα.
Έτσι, λόγω του ότι το 2023 η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις της έπληξε κυρίως την περιφέρεια Θεσσαλίας επηρεάστηκε καθοριστικά και η παραγωγή, με τα κυρίαρχα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής να είναι το γάλα, τα αυγά, το μέλι, προϊόντα ζωικής προέλευσης, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, αργίλιο και τα τεχνουργήματα από αργίλιο, καθώς και το βαμβάκι.
Όπως επισημαίνει η ανάλυση της ΤτΕ, αν και από την Θεσσαλία την πενταετία 2019-2023 προήλθε μόνο ένα μερίδιο 4,1% των συ-
συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας, το μερίδιό της ως προς τις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλό: 30,5% στις συνολικές εξαγωγές βαμβακιού της χώρας, 22,9% στα προαναφερθέντα προϊόντα αγροτικής παραγωγής, 22,4% στα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων και 11,3% στο αργίλιο και τα τεχνουργήματα από αργίλιο.
Λόγω των απροσδόκητα έντονων φυσικών φαινομένων, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών από την περιφέρεια περιορίστηκαν κατά 1,1% το 2023 έναντι του προηγούμενου έτους.
Σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες αγαθών, μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην παραγωγή βαμβακιού κατά 4,5%, γεγονός που εξηγεί και την μείωση των εξαγωγών της κλωστοϋφαντουργίας, οδηγώντας σε διολίσθηση τα συνολικά επίπεδα εξαγωγών του κλάδου σε όλη την χώρα.
Άλλο ένα 2,1% προήλθαν από τις μειωμένες εξαγωγές αργιλίου και τεχνουργημάτων από αργίλιο.