Με μέσο «κούρεμα» 16,56% για οφειλές προς το Δημόσιο και 30,3% προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, έχουν γίνει οι ρυθμίσεις στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, όπως προκύπτει από την Έκθεση Προόδου του Μηχανισμού για τον μήνα Μάιο που δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Χωρίς καμία διαγραφή χρέους έχει ρυθμιστεί το 46,51% των οφειλών προς το Δημόσιο και το 32,17% των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς.
Συνολικά το ποσό οφειλών που έχει διαγράψει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού μέσω των ρυθμίσεων ανέρχεται σε 1,9 δις. ευρώ, ενώ το μέσο «κούρεμα» ανά τύπο οφειλής ανέρχεται σε 13% για τα στεγαστικά δάνεια, 30,39% για τα επιχειρηματικά και 35,82% για τα καταναλωτικά δάνεια. Σημειώνεται ότι η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων στις προτεινόμενες ρυθμίσεις (σε πλήθος) ανέρχεται σε 79%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού είχαν ρυθμιστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου οφειλές 6,33 δισ. ευρώ. Πρόκειται για συνολικά 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις, ενώ ειδικότερα τον Μάιο, οι επιτυχείς ρυθμίσεις ανήλθαν σε 1.153 που αντιστοιχούν σε οφειλές 420 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού από τους πιστωτές. Στην κατηγορία αυτή έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες 374 ρυθμίσεις.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις έχουν 17 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης). Ανά τύπο οφειλής, η μέση διάρκεια αποπληρωμής για ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια είναι 26 χρόνια, στα επιχειρηματικά 20 και στα καταναλωτικά 14.
Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών είναι καταγγελμένο, ενώ κατά μέσο όρο, 19,25% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης (στοιχεία 30/3/2024).
Στις εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια 70 δις ευρώ, το 90% των οποίων κατέχουν οι 4 μεγάλοι Servicers (Cepal, Intrum, doValue, Quant). Οι 4 μεγάλες εταιρείες διαχείρισης πραγματοποίησαν συνολικά τον Απρίλιο απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 5.500 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών 358 εκατ. ευρώ.