Παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου
Έξι μέτρα βελτίωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού με έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα (5.2.2025) μαζί με την Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, οι νέες παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου στο πεδίο του ιδιωτικού χρέους και του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, αφορούν σε διπλασιασμό ορίων επιλέξιμων δαπανών για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, προσθέτει επιπλέον υποχρεώσεις στους servicers αλλά και επεκτείνονται οι προθεσμίες, έτσι ώστε να «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί και γλυτώνουν οι δανειολήπτες τα σπίτια τους.
Τα έξι νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), είναι:
- Διπλασιάζεται το όριο των επιλέξιμων δαπανών για την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών (servicers), εφόσον οι οφειλές ανέρχονται έως τις 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα περισσότεροι και πιο ευάλωτοι πολίτες που χρωστούν να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη χωρίς την έγκριση των servicers.
- Θεσμοθετείται η υποχρέωση των servicers να καταθέσουν έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη τρεις μήνες προτού βγάλει το ακίνητο του στον πλειστηριασμό, εφόσον ο οφειλέτης εγγραφεί στην πλατφόρμα προσωποποιημένης πληροφόρησης.
- Θεσμοθετείται η απαλλαγή του οφειλέτη από την πτωχευτική διαδικασία, αν και καταχωρείται στο μητρώο αφερεγγυότητας, με σχετική δικαστική απόφαση
- Επεκτείνονται οι προθεσμίες για την ένταξη των ευάλωτων οφειλετών στο ενδιάμεσο πρόγραμμα. Πλέον ο πολίτης ακόμα και 20 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό, μπορεί να ενταχθεί στο ενδιάμεσο πρόγραμμα και να «παγώσει» τον πλειστηριασμό, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν και τέσσερις επιπλέον μήνες στο πρόγραμμα έτσι ώστε να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι υποθέσεις που αφορούν στον φορέα επαναμίσθωσης ακινήτων
- Επεκτείνονται οι ρυθμίσεις των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου μέσω διαδικασίας εξυγίανσης, συμπεριλαμβάνοντας πλέον και τις επιχειρήσεις
- Προβλέπεται η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις, για την στήριξη των θυμάτων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια
Αναλυτικά, τα νέα όρια είναι:
Όπως τόνισε ο υπουργός, οι 7 πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση έχουν ήδη μειώσει το κόκκινο ιδιωτικό χρέος από το 40,6% το 2019 στο 4,6% το 2023, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση με την εφαρμογή του Ηρακλή 3. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν από 92 δισ. το 2019 στα 67 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2024.
Συνολικά το ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ΜΚΟ) είναι σε καθοδική πορεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς από το 110% το 2019, έπεσε στο 93,3% το 2023, σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όσον αφορά την λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόοδος που έχει σημειωθεί ειδικά τους τελευταίους μήνες είναι σημαντική, καθώς ο μέχρι σήμερα συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων διαμορφώνεται σε 30.515, με τη συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται πλέον στα 10,01 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του ελβετικού φράγκου, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως υπάρχει η βούληση για να στηριχτούν οι δανειολήπτες και να αποκατασταθούν αδικίες.