Πέμπτη, 22 Αυγ.
35oC Αθήνα

ΕΚΤ: Ανοιχτό «παράθυρο» για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αφήνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου

ΕΚΤ: Ανοιχτό «παράθυρο» για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αφήνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου

Το ενδεχόμενο έναρξης μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο άφησε η συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα πρακτικά τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα (22.08.2024).

Τα πρακτικά δείχνουν πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφησαν ανοιχτή την πόρτα για μείωση τον Σεπτέμβριο, ωστόσο χωρίς καμία προδέσμευση.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ακούστηκε πιο επιφυλακτική όσον αφορά τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας και απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε μελλοντική καθοδήγηση για τη νομισματική πολιτική.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που μόλις δημοσιεύτηκαν απηχούν ακριβώς πως η ΕΚΤ έχει γίνει πιο προσεκτική όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού και που θέλει να κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα μέλη αναγνώρισαν ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί, ενώ δόθηκε προσοχή στο ότι η κατάσταση η οποία παρατηρείται στην αγορά εργασίας έχει δύο ερμηνείες.

Από τη μία πλευρά, η επίμονη ανθεκτικότητά της ενισχύει την πρόβλεψη ότι μια ήπια προσγείωση της οικονομίας είναι πράγματι εφικτή.

Από την άλλη, η έλλειψη αναπτυξιακής δυναμικής που να διαρκεί δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια αυτού που φαινόταν να είναι η πιο «ζωντανή» αγορά εργασίας στην ιστορία της ευρωζώνης.

Στα πρακτικά της ΕΚΤ επίσης αναφέρεται ότι η επιμονή του πληθωρισμού των υπηρεσιών παρέμεινε κατά την διάρκεια της συζήτησης το κεντρικό στοιχείο που διαμορφώνει τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Επίσης, αυτή η επιμονή προσθέτει έναν ακόμα τόνο ανησυχίας καθώς η τελική ευθεία είναι πιο δύσκολη και το έργο της βιώσιμης μείωσης του πληθωρισμού στο στόχο του 2% δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένο, παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε.

Όλα είναι πιθανά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τα πρακτικά να αναφέρουν πως: «Η εν λόγω συνεδρίαση θα πρέπει να προσεγγιστεί με ανοιχτό μυαλό, γεγονός που συνεπάγεται επίσης ότι η εξάρτηση από τα δεδομένα δεν ισοδυναμεί με υπερβολική εστίαση σε συγκεκριμένα, μεμονωμένα σημεία των δεδομένων».

Από τα σημερινά πρακτικά γίνεται σαφές ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων και είναι πιο σίγουρη για το τι θα κάνει απ’ ό,τι ήταν στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις