Κυριακή, 8 Σεπτ.
26oC Αθήνα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι κερδίζουν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Τι αλλάζει στο τεκμαρτό εισόδημα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι κερδίζουν από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος – Τι αλλάζει στο τεκμαρτό εισόδημα

Φοροελαφρύνσεις και άλλες αλλαγές για τους ελευθέρους επαγγελματίες περιείχε το «καλάθι» της ΔΕΘ το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς καταργείται το τέλος επιτηδεύματος ενώ μειώνεται κατά περίπτωση και το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Μάλιστα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ήταν κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί και αναμενόταν ευρέως από τους ελευθέρους επαγγελματίες καθώς αποτελούσε ένα οικονομικό «βαρίδι» με ισχύ από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Υπενθυμίζεται, πως από φέτος η κυβέρνηση είχε μειώσει το συγκεκριμένο τέλος στα 325 ευρώ από 650 ευρώ προαναγγέλλοντας παράλληλα την πλήρη κατάργηση του από το 2025, όπως και τελικά επιβεβαιώθηκε από την ομιλία του πρωθυπουργού.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά για τους ελευθέρους επαγγελματίες και ποιο το οικονομικό τους όφελος;

Αυτά τα οποία ίσχυαν έως τώρα, προέβλεπαν πως η επιβάρυνση του τέλος επιτηδεύματος, διαμορφώνεται ως εξής:

  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς προορισμούς και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
  • 400 – 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Επιπλέον, για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Τέλος, από το βήμα της ΔΕΘ ανακοινώθηκαν και οι σημειακές αλλαγές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα ζήτημα που είχε σηκώσει πολλή συζήτηση το προηγούμενο διάστημα. Αυτές οι αλλαγές, τελικά, δεν αφορούν μια οριζόντια μείωση του ποσού αλλά μια στοχευμένη παρέμβαση με γεωγραφικά κριτήρια.

Αφορά την διεύρυνση μιας ήδη ισχύουσας πρόβλεψης, αυτή της μείωσης του ποσού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος στο μισό. Μέχρι τώρα, αυτή αφορούσε σε πόλεις και χωριά έως 500 άτομα. Τώρα το όριο τριπλασιάζεται, φτάνοντας στα 1.500 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζεται κατά περίπτωση με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών του.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις