Μακρο-οικονομία

Ελλάδα – Αίγυπτος: Διαβουλεύσεις για εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα

Διαπραγματεύσεις για εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα που θα συλλέγεται από τα φουγάρα ελληνικών βιομηχανιών στην Αίγυπτο όπου θα αποθηκεύεται σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου, αλλά και με την Κομισιόν.

Υποδομή αποθήκευσης αναπτύσσεται και στη χώρα μας, από την Energean σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο εκτιμάται ότι η χωρητικότητα δεν καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, γι’ αυτό αναζητούνται λύσεις εκτός Ελλάδας, ωστόσο για την εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος θα πρέπει να συναινέσει η Κομισιόν.

Αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου και του διευθύνοντος συμβούλου της Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνη Στεφάτου χθες (29.5.2024) στη συνεδρίαση του «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Γενικότερα επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η διεύρυνση του πεδίου δραστηριότητας του EMGF πέρα από το φυσικό αέριο, στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στην παραγωγή/μεταφορά υδρογόνου.

Σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της συνόδου η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι ανέφερε ότι οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα η προβλήτα της Ρεβυθούσας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για τη φόρτωση πλοίων μεταφοράς CO2.

Η ίδια ανέφερε ότι το EMGF λειτουργεί συμπληρωματικά με τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου (για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών μέσω Ελλάδας), πρωτοβουλίες στις οποίες ο ρόλος της Ελλάδας είναι καθοριστικός.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα