Site icon NewsIT

Ελλείμματα ενός δισ. ευρώ απειλούν με νέες αυξήσεις των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

01.08.2024 | 06:28
Ελλείμματα ενός δισ. ευρώ απειλούν με νέες αυξήσεις των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

Η άντληση 460 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών κατέστησε τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) έντονα ελλειμματικό, με αποτέλεσμα η «τρύπα» να υπολογίζεται για φέτος κοντά στα 600 εκατ. ευρώ και να απειλεί με αυξήσεις στο τελικό κόστος που πληρώνουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για το λογαριασμό που διαχειρίζεται τις πληρωμές των ΥΚΩ, δηλαδή τα χρήματα που καταβάλλουν οι καταναλωτές για την ακριβή παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τα οποία αναγκαστικά το κάνουν με ασύμφορες μονάδες πετρελαίου.

Γρίφος για την κυβέρνηση είναι το πως θα καταφέρει να καλύψει το έλλειμμα του λογαριασμού δίχως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι ήδη αντιμέτωποι με μια γερή άνοδο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (φόροι και τέλη) φέτος στους λογαριασμούς τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι και οι μοναδικές επιλογές είναι είτε η αύξηση των ΥΚΩ στους λογαριασμούς, είτε μια «ένεση» από τον προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα τέλη του φετινού έτους τα 284 εκατ. ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να στηρίξει τις επιχειρήσεις που ήταν να επιστρέψουν ελαφρύνσεις των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ προηγουμένων ετών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ΕΛΑΠΕ ήταν να λάβει 130 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος να περιοριστεί το έλλειμμά του.

Όπως και στην περίπτωση του ΕΛΥΚΩ, μια λύση είναι να ανέβουν οι χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, προανήγγειλε ότι θα αντληθούν 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του ΕΛΑΠΕ, τα οποία θα κλείσουν το μεγαλύτερο μέρος της «τρύπας». Πρόκειται για ποσό που έχει δεσμευτεί από τα κονδύλια του Ταμείου αν και απαιτείται πρώτα η έγκριση της Κομισιόν.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version