Τετάρτη, 2 Οκτ.
25oC Αθήνα

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ποιοι τομείς θα έχουν καλή απόδοση στην αγορά ακινήτων το επόμενο εξάμηνο

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Ποιοι τομείς θα έχουν καλή απόδοση στην αγορά ακινήτων το επόμενο εξάμηνο
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο τομέας των ξενοδοχείων και των γραφείων, οι αποθηκευτικοί χώροι και οι εξοχικές κατοικίες αναμένεται να έχουν καλή απόδοση στην αγορά ακινήτων το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την έκθεση του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση «2024 Property Market Outlook for Greece» επισημαίνεται ότι: «Βασικοί μοχλοί για τη θετική προοπτική της αγοράς ακινήτων το επόμενο εξάμηνο, είναι η οικονομική σταθερότητα, ο ποιοτικός τουρισμός και οι βελτιώσεις σε επίπεδο επενδύσεων, αν και τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν πιθανά εμπόδια».

H έκθεση παρουσιάστηκε από την Επιτροπή του Real Estate & Development του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Τα βασικά σημεία της έκδοσης αυτής είναι τα εξής:

  • Το 2023, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ, λόγω των επενδύσεων στις κατασκευές και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP). Η ελληνική αγορά ακινήτων ανακάμπτει μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η Ελλάδα έχει θετική δυναμική, αν και προβλέπεται ένας πιο αργός ρυθμός, από το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η προσιτή στέγαση είναι ένα πιεστικό κοινωνικό ζήτημα και τα κυβερνητικά κίνητρα ενδέχεται να δημιουργήσουν μια νέα υποκατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2024 η αγορά ακινήτων παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις σε αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία και ξενοδοχεία, ενώ τα ακίνητα κατοικιών καθώς και οι χώροι βραχυχρόνιας μίσθωσης εμφανίστηκαν υπερτιμημένα. Οι θετικές επιπτώσεις περιλάμβαναν την οικονομική ανάκαμψη, την πολιτική σταθερότητα και την αύξηση του τουρισμού, αν και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος κατασκευής έθεταν προκλήσεις.
  • Όσον αφορά τους επόμενους έξι μήνες, ο τομέας των ξενοδοχείων, τα γραφεία, οι αποθηκευτικοί χώροι και οι εξοχικές κατοικίες αναμένεται να έχουν καλή απόδοση. Βασικοί μοχλοί για αυτή τη θετική προοπτική είναι η οικονομική σταθερότητα, ο ποιοτικός τουρισμός και οι βελτιώσεις σε επίπεδο επενδύσεων, αν και τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν πιθανά εμπόδια.

Ο πρόεδρος της Eπιτροπής Λευτέρης Σικαλίδης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να παρέχουμε ολοκληρωμένες γνώσεις για την ελληνική αγορά ακινήτων, θέλουμε να προσφέρουμε μια πλήρη ανάλυση των τάσεων και των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη λήψη αποφάσεων για τους ενδιαφερόμενους στην ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις