Μακρο-οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,3% καταγράφηκε πέρυσι στην ελληνική οικονομία – Στο 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2024

Tο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2024 σε όρους όγκου ανήλθε σε 201,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Ανάπτυξη 2,3% παρουσίασε η ελληνική οικονομία το 2024, αφού το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το δ’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2024 σε όρους όγκου ανήλθε σε 201,5 δισ. ευρώ έναντι 197 δισ. ευρώ το 2023. Tο ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2024 ανήλθε σε 237,6 δισ. ευρώ έναντι 225,2 δισ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,5%.

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,6% το δ’ τρίμηνο πέρυσι, προήλθε από τις εξής μεταβολές των βασικών συνιστωσών του:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,8% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 3,4%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 9%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 3,6%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 5,9%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2,4%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8%.

Ενώ, το δ’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους, υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,1% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,1%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 5,3%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,9%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,2%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 1,7%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 2,1%

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Γιατί δεν αρκεί η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες για να μπορέσει η κυβέρνηση να αυξήσει τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών
Στην εξίσωση ενδεχόμενης ευρύτερων μέτρων ελάφρυνσης, δεν έχουν ληφθεί οι επιπτώσεις της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων και των επαπειλούμενων δασμών
Τανκ σε εργοστάσιο κατασκευής