Τετάρτη, 11 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Ενέργεια: Γιατί αναμένεται να συνεχισθεί η αστάθεια στις τιμές φυσικού αερίου

Ενέργεια: Γιατί αναμένεται να συνεχισθεί η αστάθεια στις τιμές φυσικού αερίου

Θα συνεχίσουν να ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου και το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών.

Καθώς η περίοδος θέρμανσης τις επόμενες μήνες στην Ευρώπη, η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί σιγά-σιγά στην ήπειρο και μένει να δει κανείς τι θα γίνει με τις τιμές. Οι χώρες είναι καλά προετοιμασμένες για πιθανές εμπλοκές στην προμήθεια, καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι κατά 93% πλήρεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν για έντονες διακυμάνσεις των τιμών. «Παρά τα υψηλά αποθέματα της ΕΕ, η πρόβλεψή μας για τις τιμές δείχνει υψηλές τιμές μέχρι το 2024 και το 2025», γράφουν οι Bjarne Schieldrop και Ole Rodahl Hvalbye από τη σουηδική τράπεζα SEB.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης TTF, το οποίο καθορίζει την τάση για το ευρωπαϊκό επίπεδο τιμών, βρίσκεται σήμερα σχεδόν στα 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Στις αρχές του έτους, βρισκόταν ακόμη περίπου στα 32 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 16% από τότε.

Οι αναλυτές του Bloomberg αναμένουν ένα εύρος μεταξύ 35 και 40 ευρώ ανά MWh για την περίοδο θέρμανσης. Η αναλύτρια της UBS, Nayoung Kim, γράφει σε σχόλιο αγοράς ότι αναμένει η τιμή να διαμορφωθεί στα χαμηλά επίπεδα των 40 μονάδων το τέταρτο τρίμηνο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στους γεωπολιτικούς κινδύνους. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αντιδρούν πολύ ευαίσθητα ακόμη και στις μικρότερες διαταραχές της παραγωγής, ακόμη και αν αυτές δεν επηρεάζουν άμεσα τις προμήθειες στην Ευρώπη.

Το 2021, δηλαδή πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία ήταν ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου. Σχεδόν το 30 τοις εκατό των προμηθειών προέρχεται τώρα από τη Νορβηγία.

Οι ναυτιλιακές παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ έχουν επίσης αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Αντιπροσώπευαν σχεδόν το 20% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ πέρυσι.

Εμπόριο LNG: οι αγορές φυσικού αερίου γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες

Ωστόσο, η Ευρώπη ανταγωνίζεται με τους πελάτες της Ασίας για αυτές τις παραδόσεις πλοίων LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Οι αγορές φυσικού αερίου που κάποτε ήταν περιφερειακές γίνονται ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένες μέσω του εμπορίου LNG, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και τα προβλήματα εφοδιασμού στην άλλη άκρη του κόσμου γίνονται πρόβλημα για τους Ευρωπαίους.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από την Ασία συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Commerzbank Barbara Lambrecht, η ασιατική ζήτηση για εισαγωγές αυξήθηκε κατά 10% πέρυσι και παρόμοια αύξηση αναμένεται και για το τρέχον έτος. Αυτό αποτελεί «σημαντικό παράγοντα στήριξης για την ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου», γράφει η ίδια.

Σύμφωνα με την Lambrecht, η Κίνα και η Ινδία είναι οι κινητήριοι μοχλοί πίσω από την άνω του μέσου όρου ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη κατά το τρέχον έτος.

Συνεπώς, η Lambrecht πιστεύει ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι αρκετά χαλαρή προς το παρόν, εν μέρει λόγω της ισχυρής προσφοράς. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών Bloomberg, οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που ταξιδεύουν στις θάλασσες και αναζητούν αγορά πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι συνήθως.

Ωστόσο, υπάρχει τώρα η απειλή διακοπών από τη Νορβηγία: Στα τέλη Αυγούστου ξεκίνησε εκεί μια περίοδος συντήρησης, η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νορβηγία θα είναι περίπου κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από τις συνήθεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο βαθμός στον οποίο οι διακοπές στην προμήθεια από τη Νορβηγία επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν ήδη εμφανής στις αρχές Ιουνίου. Τότε, απροσδόκητες διακοπές στη νορβηγική παραγωγή φυσικού αερίου προκάλεσαν εκτόξευση της τιμής κατά 13% μέσα σε μία ημέρα.

Σε αντίθεση με τις διακοπές τον Ιούνιο, η επερχόμενη περίοδος συντήρησης δεν προκαλεί έκπληξη. Επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι κίνδυνοι των διακυμάνσεων των τιμών είναι ιδιαίτερα υψηλοί αυτή τη φορά, προειδοποιεί η Florence Schmit, Ευρωπαία στρατηγικός σύμβουλος ενέργειας της Rabobank.

«Οποιαδήποτε απόκλιση από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και συνεπώς και στις τιμές της αγοράς, ειδικά φέτος», δήλωσε στο Bloomberg.

Η Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία

Η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου έχει ήδη αντιδράσει έντονα στους γεωπολιτικούς κινδύνους τις τελευταίες εβδομάδες. Στις αρχές Αυγούστου, η τιμή σκαρφάλωσε σε πάνω από 40 ευρώ ανά MWh, το υψηλότερο επίπεδο του έτους. Αιτία ήταν η προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ. Εκεί βρίσκεται ένα σημαντικό σημείο τροφοδοσίας φυσικού αερίου.

Αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να αξιοποιήσουν άλλες πηγές φυσικού αερίου μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου. Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 14% των εισαγωγών φυσικού αερίου εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία το 2023.

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία αντικατέστησε μάλιστα τις ΗΠΑ ως ο δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγέας φυσικού αερίου για την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου το ήμισυ του ρωσικού φυσικού αερίου για την ΕΕ ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Υπάρχει ακόμη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά πρόκειται να λήξει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για τη διατήρηση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ακόμη και μετά τη λήξη της συμφωνίας. Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας.

«Εάν διακοπούν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία θα αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα», λέει η Νατάσα Φίλντινγκ, αναλύτρια φυσικού αερίου στο πρακτορείο τιμών εμπορευμάτων Argus, αναφερόμενη στις κύριες χώρες-καταναλωτές. Οι περιφερειακοί προμηθευτές φυσικού αερίου έχουν προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο και έχουν δημιουργήσει εναλλακτικές επιλογές εφοδιασμού. Ωστόσο, θα γινόταν πιο ακριβή γι’ αυτούς η προμήθεια αερίου από τη Δύση.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις