Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, όπως διαμήνυσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει «διαφημιστεί» ιδιαίτερα από το οικονομικό επιτελείο καθώς φιλοδοξεί να αλλάξει το πρόσωπο της κεφαλαιαγοράς. Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα χρηματιστήριο σύγχρονο, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο
Παράλληλα, σημαντικές αλλαγές αναμένονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την αναβάθμιση του εποπτικού της ρόλου. Σχεδιάζεται η ανάπτυξη σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων στη διαχείριση και την ανάλυση δεδομένων, που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητά της στον κυβερνοχώρο και την ικανότητα αποκατάστασης από καταστροφές. Στο ίδιο πλαίσιο δρομολογείται και η θεσμική της θωράκιση, όπως και της Τράπεζας της Ελλάδας, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.
Το νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να περιέχει την παροχή κινήτρων για την διεύρυνση της λειτουργίας του χρηματιστηρίου, «ανοίγοντας» το έτσι στην εισαγωγή περισσότερων εταιρειών σε αυτό.
Ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Επιπλέον, όπως ενημέρωσε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ την προηγούμενη εβδομάδα, στο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά πρόκειται να συμπεριληφθούν και οι έξι ανακοινωθείσες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος και τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για τον διπλασιασμό των ορίων υποχρεωτικής ένταξης των δανειοληπτών, την υποχρέωση των servicers να καταθέσουν έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη προτού βγει το ακίνητο του στον πλειστηριασμό, την απαλλαγή του οφειλέτη από την πτωχευτική διαδικασία, την επέκταση των προθεσμιών για ένταξη των ευαλώτων στο ενδιάμεσο πρόγραμμα, την επέκταση ρυθμίσεων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου μέσω διαδικασίας εξυγίανσης, και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης για την στήριξη των θυμάτων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.
Τα κρυπτονομίσματα
Το νομοσχέδιο πρόκειται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα, κάτι που εκλείπει από την Ελλάδα μέχρι σήμερα, πλην όσων έχουν προβλεφθεί σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίας από το ΥΠΟΙΚ, αναμένονται ακόμα εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα ενώ θα ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η ΤτΕ για τα κρυπτονομίσματα και θα ενταχθεί και ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα.
Αυτό το οποίο όμως θα εξαιρεθεί από το επερχόμενο νομοσχέδιο, είναι οι διατάξεις που θα αφορούν στην φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ στο newsit.gr, οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα έρθουν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο τον Ιούνιο, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί τι ισχύει διεθνώς, αλλά και θα ληφθεί και η γνωμοδότηση της ΕΕ για το ζήτημα.