Το μπαράζ επενδύσεων που αλλάζουν σημαντικά τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια - Τα χρονοδιαγράμματα και η πορεία των έργων
Σε ένα απέραντο εργοτάξιο έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες η Θεσσαλονίκη, που εκτός από τη λειτουργία του Μετρό και τον στόχο της επέκτασής του μέχρι την Καλαμαριά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2025, στα σκαριά βρίσκεται ένα μπαράζ σημαντικών αναπλάσεων.
Παράλληλα, τα έργα στο Flyover ενδέχεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Μάιο του 2027, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό ζήτημα της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης.
Το επόμενο στοίχημα για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη συμπρωτεύουσα είναι η επέκταση της γραμμής Μετρό προς την Καλαμαριά, όπου θα έρθει να συμπληρώσει την κύρια γραμμή, προσελκύοντας πάνω από 60.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση και θα συμβάλλει στον στόχο για μία ακόμη πιο βιώσιμη και ελκυστική πόλη. Το έργο έχει σημαντικές δυσκολίες ωστόσο οι εμπλεκόμενοι κάνουν λόγο ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα µπουν προς υλοποίηση και οι σχετικές µελέτες για την επέκταση προς τα δυτικά και προς το αεροδρόµιο.
Το ταλαιπωρημένο Flyover
Παρά τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα το οποίο προέβλεπε ότι το Flyover θα έπρεπε να είναι έτοιμο το 2025, οι εργασίες προχωρούν και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ντίνου Μπενρουμπή, αντιπροέδρουκαι CEO της METKA, μέλος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας που έχει με την ΑΒΑΞ, το έργο έχει προσδιοριστεί για τον Μάιο του 2027, χωρίς να μπορούν από τώρα να προβλεφθούν καθυστερήσεις λόγω κάποιου αστάθμητου παράγοντα. Πρόκειται εξάλλου για μία σημαντική υποδομή που θα βελτιώσει και το επίπεδο οδικής ασφάλειας, περιορίζοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Εκτιμάται πως όταν παραδοθεί στην κυκλοφορία, η νέα, εσωτερική Περιφερειακή Οδός θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα ανά ώρα, σε σύγκριση με τα 5.000 οχήματα που διέρχονται σήμερα.
Αποφασιστικό βήμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Το 2024 ωστόσο υπήρχαν και σημαντικές εξελίξεις και για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ένα εξαιρετικά ταλαιπωρημένο έργο που για χρόνια έπαιρνε συνεχώς αναβολή. Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και στο δεύτερο εξάμηνο του 2026 θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για την ανάπλαση του χώρου που φιλοξενεί σήμερα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο προβλέπει πως θα κατασκευαστεί εκθεσιακό κέντρο 60.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και ένα επιχειρηματικό κέντρο με ξενοδοχείο, με την επένδυση να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.
Νέα ζωή για την πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ
Το πιο εμβληματικό έργο με διαφορά που σταδιακά λαμβάνει σάρκα και οστά δεν είναι άλλο από τη ριζική ανάπλαση της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης από τη Dimand. Η ανακατασκευή του βιομηχανικού ακινήτου, που αναµένεται να ξεκινήσει το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027, εντάσσεται πλέον στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Dimand στη Βόρεια Ελλάδα. Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου της πόλης, έκτασης 23 στρεµµάτων, πρόκειται να δηµιουργηθεί ένας πολυχώρος φιλοξενίας και διαµονής, συνολικής επιφάνειας 46.500 τ.µ. Εξ αυτών, 15.500 τ.µ. θα αφορούν την αξιοποίηση των υφιστάµενων διατηρητέων κτισµάτων του ακινήτου, όπου προβλέπονται χρήσεις κατοικίας, εστίασης, µερικών εµπορικών καταστηµάτων, κυρίως για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ένα ξενοδοχείο.
Εξελίξεις για το στρατόπεδο Γκόνου
Βήματα προόδου έγιναν πρόσφατα και για το στρατόπεδο Γκόνου όπου έξι μεγάλες εταιρείες, σε τέσσερα σχήματα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δημιουργία logistics hub δείχνοντας διατεθειμένες, να επενδύσουν αρχικά περί τα 200 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση, μετά από παραχώρηση της έκτασης των 672 στρεμμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πράγματι, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ωρίμασε τη διαγωνιστική σημασία και προκήρυξε το έργο, που έχει αναθέτουσα αρχή τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Έτσι, στις 23/12/2024 ανακοινώθηκαν οι επωνυμίες των επίδοξων μνηστήρων που είναι οι:
- Ένωση Goldair Cargo – Aktor Όμιλος Εταιρειών
- Ένωση Νομικών Προσώπων Trade Logistics AEBE (Όμιλος Fourlis) – ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.
- Noval Property Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.
- Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε (ΟΛΘ).
- Τα Κεραμεία Αλλατίνη
Ένα από τα πολλά κτιριακά συγκροτήματα που περιμένουν καλύτερες μέρες είναι αυτό των κεραμείων Αλλατίνη, σε έκταση 81 περίπου στρεμμάτων. Τα κτίρια είναι κατασκευής του 1939, σε σχέδια του μηχανικού Αλβέρτου Αρτίν, και φιλοξενούσαν τη γραμμή παραγωγής, βοηθητικούς χώρους και κατοικίες του προσωπικού. Πλέον η έκταση ανήκει στην εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ, συμφερόντων Σταύρου Ανδρεάδη, η οποία εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες για την αξιοποίηση του συγκροτήματος. Στόχος πλέον είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου αναψυχής, πρασίνου και κατοικίας. Οι κατοικίες θα συγκεντρωθούν σε έναν πύργο – ουρανοξύστη 100 μέτρων, το πρώτο πραγματικά ψηλό κτίριο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφευχθεί η οριζόντια τσιμεντοποίηση του ακινήτου. Το μεγάλο κεντρικό κτίριο των κεραμείων, με συνολικό εμβαδόν 13.000 τ.μ., είναι διατηρητέο ως προς το κέλυφος και προορίζεται μόνο για πολιτιστικές χρήσεις. Οι υπόλοιποι δύο όγκοι των διατηρητέων, που έχουν εμβαδόν 7.100 τ.μ., επιδέχονται αλλαγής χρήσης και υπάρχει η σκέψη να αναπλαστούν σε χώρους γραφείων, εστίασης και υποστηρικτικές χρήσεις.
Το Thess INTEC
Ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο έξι κτιρίων, με χώρους έρευνας και καινοτομίας, υλοποιείται αυτήν τη στιγμή πλησίον της Περαίας (περιοχή Τσαΐρια). Πρόκειται για το Thess INTEC, μία πρωτοβουλία με επικεφαλής το Νίκο Ευθυμιάδη. Οι λειτουργίες του αναμένεται να επικεντρώνονται σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η καθαρή ενέργεια και τα νέα υλικά. Στο ακίνητο των 760 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, θα λειτουργεί επίσης κέντρο αριστείας για επιχειρηματικές δεξιότητες, καταλύματα, συνεδριακό κέντρο, χώροι πρασίνου και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Στον ίδιο χώρο θα εγκατασταθούν και νέα εργαστήρια του ΕΚΕΤΑ. Έχουν ήδη κλειδώσει οι συνεργασίες με τεχνολογικά πάρκα από το Ισραήλ (Gav-Yam Negev Advanced Technologies Park) και τη Γερμανία (Karlsruhe Institute of Technology), καθώς και με το ΠΑΜΑΚ. Οι πρόδρομες εργασίες ξεκίνησαν πριν έναν χρόνο περίπου, και στις αρχές του 2024 εκδόθηκε το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα για τις βασικές κατασκευές. Η τρέχουσα εκτίμηση για τη λειτουργία του εκτιμάται το 2026.