Μακρο-οικονομία

Εργαζόμενοι: Πτωτικά κινείται το εισόδημα παγκοσμίως, αυξάνεται η κοινωνική ανισότητα

Την μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων διεθνώς και την επακόλουθη αύξηση της κοινωνικής ανισότητας εντοπίζει στις πρόσφατα δημοσιευθείσες Παγκόσμιες Προοπτικές Απασχόλησης και Κοινωνικών Προοπτικών: 2024, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Η ILO διαπιστώνει ανοδικές πιέσεις στην ανισότητα, καθώς το μερίδιο του εισοδήματος των εργαζομένων από την εργασία τους παραμένει στάσιμο και ένα μεγάλο ποσοστό των νέων παραμένει εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η έκθεση υποδεικνύει αργή πρόοδο όσον αφορά τους βασικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) καθώς πλησιάζει η κρίσιμη προθεσμία του 2030.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το παγκόσμιο μερίδιο του εργατικού εισοδήματος, το οποίο αντιπροσωπεύει το μέρος του συνολικού εισοδήματος που κερδίζουν οι εργαζόμενοι, μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 έως το 2022 και έκτοτε παραμένει αμετάβλητο – επιτείνοντας μια μακροχρόνια πτωτική τάση. Εάν το μερίδιο είχε παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2004, το εισόδημα από την εργασία θα ήταν μεγαλύτερο κατά 2,4 τρισ. δολάρια μόνο το 2024.

Η μελέτη υπογραμμίζει την πανδημία ως βασικό παράγοντα αυτής της μείωσης, καθώς σχεδόν το 40% της μείωσης του μεριδίου του εισοδήματος από εργασία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 2020-2022. Η κρίση επιδείνωσε τις υφιστάμενες ανισότητες, ιδίως καθώς το εισόδημα από κεφάλαιο συνεχίζει να συγκεντρώνεται στους πλουσιότερους, υπονομεύοντας την πρόοδο προς την επίτευξη των SDG, οι οποίοι στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων εντός και μεταξύ των χωρών.

Η τεχνολογική πρόοδος, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποίησης, έπαιξε ρόλο σε αυτή την τάση. Ενώ οι καινοτομίες αυτές έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα και την παραγωγή, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν μοιράζονται δίκαια τα κέρδη που προκύπτουν.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι χωρίς ολοκληρωμένες πολιτικές που να διασφαλίζουν ότι τα οφέλη της τεχνολογικής προόδου θα μοιράζονται ευρέως, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να εμβαθύνουν την ανισότητα, θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη των SDG.

«Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μείωσης του μεριδίου του εργατικού εισοδήματος. Χρειαζόμαστε πολιτικές που προωθούν τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών οφελών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αποτελεσματικής διοίκησης της εργασίας, για να επιτύχουμε ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να οικοδομήσουμε μια πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους», δήλωσε η Celeste Drake, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της iLO.

Βασιζόμενη στις πρόσφατα δημοσιευμένες παγκόσμιες τάσεις απασχόλησης για τη νεολαία (GET Youth) της ILO, η μελέτη εντοπίζει επίσης το μεγάλο ποσοστό των νέων εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης ως επίμονο πεδίο ανησυχίας.

Όπως έδειξε η GET Youth, το παγκόσμιο ποσοστό των νέων που δεν βρίσκονται σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση (NEET), κατέγραψε μόνο μια μέτρια μείωση από 21,3% το 2015 σε 20,4% το 2024 και προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητο για τα επόμενα δύο χρόνια. Το γυναικείο ποσοστό ΝΕΕΤ – το οποίο ανέρχεται στο 28,2% το 2024 – είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνδρες.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025