Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Έρχεται δέσμη μέτρων για ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Έρχεται δέσμη μέτρων για ταχύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων και κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ.

Προς την κατεύθυνση αυτή (σ.σ. την επιτάχυνση των επενδύσεων, κλπ.) το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ θα προβλέπει σύσταση μηχανισμού για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων και ξεχωριστό λογαριασμό χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με στόχο την ισχυροποίηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, επίσης, με νέες διατάξεις θα καθιερωθούν φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» με νέα υψηλότερα φορο-μπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα καθώς διαπιστώθηκε ότι το ισχύον καθεστώς για μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισμένης αποδοτικότητας.  

Με την ενίσχυση των φόρο-εκπτώσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς πέραν των ελαφρύνσεων οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το 84% των πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις