Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανοίγει τον δρόμο για δανεισμό έως και 3.300 πολύ μικρών επιχειρήσεων, έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
Δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).
Η δυνατότητα αυτή δανεισμού σε πολύ μικρών επιχειρήσεων θα δίνεται μέσω του νέου Ταμείου Μικροπιστώσεων, το οποίο θα καταβάλλει για κάθε δάνειο το 60% (για τη Γενική Επιχειρηματικότητα) ή το 75% (για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα) του κεφαλαίου άτοκα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα χορηγείται μέσω του Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων, με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει εκείνο που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας τρία ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, τα: AFI Microfinance, Microsmart και TMEΔΕ Microfinance Solutions.
Όπως είπε χθες η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤ, Ισμήνη Παπακυρίλλου, σε εκδήλωση στην ΤτΕ για τις μικροχρηματοδοτήσεις και το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων με τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η διαδικασία χρηματοδότησης θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, επιτρέποντας σε κάθε μικρή επιχείρηση της χώρας -οπουδήποτε και αν βρίσκεται- να προχωρήσει σε αίτηση δανείου με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο. Όπως εκτίμησε, έως 3.300 πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκ των οποίων έως 1.100 επιχειρήσεις από γυναίκες, θα μπορέσουν να αποκτήσουν σε δανεισμό μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων.
Η διάρκεια του δανείου θα είναι από 12 έως 96 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος 6 μηνών. Το ποσό του δανείου θα εκταμιεύεται εφάπαξ ή τμηματικά, εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης και σε κάθε περίπτωση πριν την λήξη της Περιόδου Επιλεξιμότητας, δηλαδή την 31.12.2029.
Οι δημόσιοι πόροι του Ταμείου είναι 60.000.000 ευρώ και προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων, ως Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, διαμορφώνεται συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους περίπου 83.000.000 ευρώ.
Το Υποπρόγραμμα της Γενικής Επιχειρηματικότητας απευθύνεται σε:
- Πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τον ορισμό του άρ. 2 του ν.4308/2014 (Α΄251), όπως τροποποιήθηκε με το ν.5164/2024, οι οποίες κατά την ημερομηνία του ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα όρια σε 2 τουλάχιστον από τα παρακάτω τρία (3) κριτήρια (Ν.4308/2014) κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης:
1. Μέσος όρος προσωπικού μικρότερο ή ίσο των 10 ατόμων.
2. Σύνολο ενεργητικού μικρότερο ή ίσο των 450.000 ευρώ.
3. Καθαρός κύκλος εργασιών μικρότερος ή ίσος των 900.000 ευρώ.
- Φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Κατηγορίες επιχειρήσεων που δύναται να καθορίζονται κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 15, παρ. 2 του ν. 4701/2020 (ΦΕΚ Α’ 128/30.06.2020).
Το Υποπρόγραμμα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας:
- Επιπρόσθετα των παραπάνω κριτηρίων επιλεξιμότητας της Γενικής Επιχειρηματικότητας:
- Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής (με εξαίρεση τις αστικές εταιρείες), όπου σε περίπτωση εταιρικών σχημάτων, ο μέτοχος/εταίρος ποσοστού > 50% ανήκει σε γυναίκα και η διαχείριση/εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα. Σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων, ο ιδιοκτήτης να είναι γυναίκα.
Και για τις δύο κατηγορίες επιχειρηματικότητας, επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που:
- λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα,
- λειτουργούν τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ίδρυσή τους, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο Ταμείο Μικροπιστώσεων δεν έχουν εγκριθεί σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα της ΕΑΤ, μετά την 1/1/2019.
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν περιληφθεί στο business plan της επιχείρησης και δεν έχουν πραγματοποιηθεί (εξόφληση τιμολογίων) πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στο Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων. Γίνονται δεκτά τιμολόγια επί πιστώσει, ημερομηνίας έως και 6 μήνες πριν την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης.
Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Μικροχρηματοδοτήσεων αφορούν σε δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφάλαια κίνησης. Ο Τελικός Αποδέκτης θα καθοδηγηθεί για την επίτευξη του επιχειρηματικού του σχεδίου μέσω εστιασμένων προγραμμάτων, το κόστος των οποίων θα επιχορηγηθεί από το Ταμείο. Προς το σκοπό αυτό θα πραγματοποιούνται συμβουλευτικές συνεδρίες (mentoring) έως του ποσού των 900 ευρώ ανά Α.Φ.Μ.