Μακρο-οικονομία

ΕΤΑΔ: Αποτίμηση 6.500 ακινήτων του Δημοσίου έως το 2027 – Ποιοι είναι οι στόχοι της επόμενης διετίας

Πώς σκοπεύει η ΕΤΑΔ να «τρέξει» το δύσκολο έργο της καταγραφής, αποτίμησης και αξιοποίησης των ακινήτων στα επόμενα δύο χρόνια

Έναν φιλόδοξο στόχο για αποτίμηση 6.500 ακινήτων του Δημοσίου βάζει για έως το 2027 η Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όπως παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια ενημέρωσης από τη διοίκηση του Υπερταμείο για το Στρατηγικό Σχέδιο 2025-2027.

Μάλιστα, για να γίνει αυτό αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να «σκανάρει» τις 36.000 εγγραφές ακινήτων που υπάρχουν στο σύστημα.

Ο δρόμος που έχει μπροστά της η εταιρεία, που είναι θυγατρική του Υπερταμείου, είναι ανηφορικός, καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα με ιδιαίτερες δυσκολίες.

Είναι χαρακτηριστικό, πως μέχρι στιγμής, από το 2016 που η ΕΤΑΔ εντάχθηκε στον Όμιλο του Υπερταμείου έχουν αποτιμηθεί κάτω από 3.000 ακίνητα, με τον στόχο για την επόμενη διετία να ανεβάζει τον αριθμό σε περίπου 6.500.

Από πλευρά οικονομικών μεγεθών, το 2016 η ΕΤΑΔ είχε ετήσια έσοδα 37,7 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια μόλις 263 εκατ. ευρώ, με σταθερά ζημιογόνες ετήσιες χρήσεις. Αυτή τη στιγμή, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ, και έως το 2027 αναμένεται να φτάσουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Στο φετινό πρώτο εξάμηνο τα κέρδη έχουν ανέλθει σε 12,4 εκατ. ευρώ που ήδη αντιστοιχούν στο 80% των συνολικών κερδών της προηγούμενης χρονιάς (προ κερδών αποτίμησης ακινήτων) και αναμένεται να προσεγγίσουν ετησίως τα 60 εκατ. ευρώ.

Ποιοι οι στόχοι της επόμενης διετίας, ποια εργαλεία αξιοποιούνται

Από το σύνολο των 36.000 ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στο σύστημα της ΕΤΑΔ, η εταιρεία στοχεύει να έχει αποτιμήσει περί τα 6.500 έως το τέλος του 2027, ενώ παράλληλα να έχει αποκτήσει μία ξεκάθαρη εικόνα για το σύνολο του χαρτοφυλακίου.

Σταθμό σε αυτό αποτέλεσε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού framework agreement και είναι προ των πυλών η έναρξη του μεγάλου έργου καταγραφής, ταυτοποίησης, ομαδοποίησης, αποτίμησης και ωρίμανσης των 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου, το οποίο αφορά σε αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση για μέχρι 36.000 ακίνητα εγγραφές, αποτίμηση για μέχρι 6.500 και ενέργειες ωρίμανσης για μέχρι 1.000, καθώς δεν βρίσκονται όλα τα ακίνητα στο ίδιο στάδιο της διαδικασίας.

Για να γίνει αυτό πράξη, έχει επιστρατευτεί ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπερταμείου, αναλύονται ήδη στο σύστημα 7.500 ακίνητα, «σκανάροντας» συμβόλαια, κατόψεις κοκ., με ταχύτητες πρωτόγνωρα υψηλές, τόσο ώστε η διοίκηση να είναι αισιόδοξη πως θα πετύχει τους στόχους της.

Για τους ίδιους σκοπούς, η ΕΤΑΔ συνεργάζεται με 9 ιδιωτικά consortium, τα οποία μαζί με τα τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν στην κατηγοριοποίηση των ακινήτων, λαμβάνοντας «πακέτα» των 1.000 ακινήτων έκαστο κάθε φορά.

Επιταχύνονται και οι διαδικασίες των αξιοποιήσεων

Το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ θέλουν να πατήσουν «γκάζι» και στο σκέλος της αξιοποίησης στρατηγικών ακινήτων, μια διαδικασία που δεν είναι πάντα εύκολη. Και αυτό διότι πολλές φορές απαιτείται η συνεννόηση με τους τοπικούς Δήμους που υπάγονται τα ακίνητα, με κάποιους εξ αυτών να είναι συνεργάσιμοι και κάποιοι όχι.

Μία τέτοια περίπτωση που απαιτείται η συνεργασία του Δήμου είναι και η Ακτή Βουλιαγμένης. Εκεί η ΕΤΑΔ βρίσκεται σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και σε φάση προετοιμασίας του διαγωνισμού για την αξιοποίησή της, ενώ στη Μαρίνα Ζέας προχώρησε στην πώληση του μειοψηφικού της ποσοστού και σε αύξηση στο ενοίκιο του ακινήτου. Όπως αναφέρουν τα στελέχη του Υπερταμείου, ορόσημο αποτέλεσε και η Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ για την Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
«Φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών 
Προτεραιότητα όλων των αρμόδιων φορέων πρέπει είναι το «σπάσιμο» του ολιγοπωλίου που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
«Φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών