Site icon NewsIT

Εβδομάδα αναμονής των αποφάσεων των ΕΚΤ και Moody’s

10.09.2024 | 18:47
Εβδομάδα αναμονής των αποφάσεων των ΕΚΤ και Moody’s

Κρίσιμη εβδομάδα είναι η τρέχουσα για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, καθώς αφενός αναμένεται η ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε σχέση με το επιτόκια αλλά και η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Moody’s την επομένη (13.09.2024).

Και αν η ανακοίνωση της ΕΚΤ αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, τότε η ανακοίνωση της Moody’s έχει ειδικού χαρακτήρα για την χώρα. Υπενθυμίζεται πως από πέρυσι που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ξεκίνησα ν ο ένας μετά τον άλλον να δίνουν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, η Moody’s ακόμα «αντιστέκεται» κρατώντας το ελληνικό αξιόχρεο στο ακριβώς χαμηλότερο επίπεδο.

Σύμφωνα και με το οικονομικό ένθετο του ertnews, η Ελλάδα μετά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι έχει βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική της επίδοση, ενώ και το κόστος δανεισμού της έχει μειωθεί σημαντικά.

Από το 2020, το χρέος έχει συρρικνωθεί κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 160% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2023 και αναμένεται να μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ φέτος.

Να σημειωθεί ότι το 2022 η χώρα άρχισε να αποπληρώνει πρόωρα τα δάνεια που έλαβε από τις χώρες της ευρωζώνης κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010-2012. Τον Δεκέμβριο θα αποπληρώσει 8 δισ. ευρώ, που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028.

Συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης πληρωμής φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 20 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους εταίρους της από το πρώτο δάνειο διάσωσης ύψους 53 δισ. ευρώ. Τέλος το 2022, η χώρα εξόφλησε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version