Site icon NewsIT
05:31 | 15.05.24

Φ. Καραβίας (Eurobank): Επενδύσεις εδώ και τώρα χρειάζεται η Ελλάδα – Oι τράπεζες είναι ικανές να χρηματοδοτήσουν την οικονομία

Φ. Καραβίας (Eurobank): Επενδύσεις εδώ και τώρα χρειάζεται η Ελλάδα – Oι τράπεζες είναι ικανές να χρηματοδοτήσουν την οικονομία
Ευτυχία Καρδουλάκη

Την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις σήμερα στην Ελλάδα, που υπάρχει μια θετική συγκυρία που δεν θα ισχύει για πάντα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες στο συνέδριο «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)» του «Κύκλου Ιδεών», στη θεματική της συνολικής επισκόπησης της ελληνικής οικονομίας.

«Σήμερα η Ελλάδα έχει ισχυρές επιχειρήσεις, έχει υγιείς τράπεζες με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα, υπάρχουν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν θα είναι διαθέσιμα εσαεί, και, τέλος, μια πολύ θετική εικόνα της χώρας στον κόσμο και διάθεση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τοποθέτηση κεφαλαίων στη χώρα», είπε ο κ. Καραβίας.

Το τραπεζικό σύστημα, όπως είπε, είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία καθώς έχει επανέλθει σε πλήρη εξομάλυνση. Τα ορόσημα που οδήγησαν στην εξομάλυνση του τραπεζικού συστήματος ήταν πρώτον η εξυγίανση των ισολογισμών και δεύτερον η ενίσχυση των κεφαλαίων μέσω των αγορών, αλλά και μέσω της οργανικής κερδοφορίας.

«Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνώς, που ένα τραπεζικό σύστημα πέτυχε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από περίπου 50% σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο κ. Καραβίας, αναφερόμενος στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Ενώ αναφερόμενος στην κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, είπε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είναι πολύ μακριά η περίοδος των μεγάλων ζημιών. «Μόλις τη 2ετία 2020-21, κατά τη διαδικασία εξυγίανσης, οι τράπεζες κατέγραψαν μεγάλες ζημίες, σωρευτικά της τάξης των 6,5 δις ευρώ», είπε ο κ. Καραβίας, για να προσθέσει ότι είναι σημαντικό πως το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των τραπεζών μένει στην οικονομία και πηγαίνει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Τα μερίσματα, τα οποία αναμένεται να δοθούν φέτος στους μετόχους των τραπεζών, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, δεν θα ξεπερνούν το 30% της κερδοφορίας του 2023, είπε ο κ. Καραβίας.

Η υγεία του τραπεζικού συστήματος, όπως επεσήμανε, είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομία και τους πελάτες των τραπεζών. Καταρχάς, όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, η ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας, ο ψηφιακός της μετασχηματισμός και η διοχέτευση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης στις επιχειρήσεις, όλα πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος, σχεδόν αποκλειστικά. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας μας και οι μεγαλύτερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται πλέον με περιθώρια που είναι αντίστοιχα ή και χαμηλότερα από τα αντίστοιχα σε ευρωπαϊκές χώρες ή τη Β. Αμερική.

Ο κ. Καραβίας απάντησε και στην κριτική ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στις ΜμΕ, είπε ότι από τις περίπου 900.000, λίγο πάνω από 100.000 έχουν άνετη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, με έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών και με περιθώρια που είναι καθοδικά.

«Αλλά τι είναι οι υπόλοιποι; Είναι επιχειρήσεις με σφύζουσα δραστηριότητα που ασφυκτιούν; Όχι. Από τις 880.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, οι 540.000 δεν έχουν κανέναν υπάλληλο. Άλλες 250.000 απασχολούν μέχρι 4 εργαζόμενους. Μόνο 80.000 έχουν παραπάνω από 5 υπαλλήλους. Δεν υπάρχει επιχείρηση με οικονομική βάση που να φέρει ένα αξιόπιστο business plan και να μην λάβει δάνειο», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση ενός δανείου λαμβάνει υπόψη το δηλωμένο κύκλο εργασιών και την αντίστοιχη κερδοφορία. Επομένως, δεν μπορεί να δηλώνει κανείς ελάχιστα και να περιμένει ότι η τράπεζα θα του δώσει δάνειο με βάση μια εικαζόμενη ή όντως διαφορετική πραγματική εικόνα των οικονομικών του, χωρίς να λάβει υπόψη το δηλωμένο εισόδημα ή τα δηλωμένα έσοδα της επιχείρησης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version