Μέτρα για την φορολογία που έχουν αποφασιστεί και αναμένεται να εφαρμοστούν και άλλα που έχουν προαναγγελθεί αλλά ακόμα δεν έχουν σχηματοποιηθεί, θα απασχολήσουν το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) από το φθινόπωρο.
Το ΥΠΟΙΚ έχει δεσμευτεί στην προώθηση τριών παρεμβάσεων ενώ εξετάζει επιπλέον κινήσεις σε άλλα πεδία όπως στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο καθαρό φορολογικό πεδίο αναμένονται τα εξής μέτρα:
- H κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με κόστος 120 εκατ. ευρώ.
- Η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο από το 2025, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει δημοσιονομικό κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ, έρχεται σε συνέχεια και της έκτακτης εφαρμογής του μέτρου και για το 2024, με κόστος 82 εκατ. ευρώ.
- H παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με κόστος 20 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το έργο της κυβέρνησης δεν τελειώνει καθώς απομένουν ανοιχτά καθήκοντα από τον προηγούμενο χειμώνα, όταν και η εφαρμογή του νέου «μοντέλου» για το τεκμαρτό εισόδημα των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, προκάλεσε αντιδράσεις, και όπως έχει παραδεχτεί και το οικονομικό επιτελείο, πιθανότατα και αδικίες.
Καθώς το γεγονός πως περίπου οι μισοί επαγγελματίες πιάστηκαν στην «φάκα» των τεκμηρίων, η κυβέρνηση, διά στόματος και του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών έχει δεσμευτεί από το φθινόπωρο να διορθώσει τις αστοχίες, όπου αυτές υπάρχουν.
Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα στις 2 Αυγούστου, να εξετάσει τι φόροι βγήκαν και αν υπήρξαν αδικίες λόγω υπερβολικής φορολόγησης, από τον Σεπτέμβριο θα αναλάβει δράση με σημειακές παρεμβάσεις.
Το άλλο ανοιχτό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση είναι με τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε αυτή τη περίπτωση η κυβέρνηση κρίνει πως δεν αρκετά τα μέτρα που έλαβε πέρυσι και ως αντίβαρο στη στεγαστική κρίση και για την αποτελεσματικότερη φορολόγηση των μισθώσεων τύπου AirBnb.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στο χρονικό όριο στις μισθώσεις ακινήτων, η υπέρβαση του οποίου θα επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
Επιπλέον, θα απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος ενώ θα τεθεί πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται ανά δήμο με βάση τις ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση, όπως τις καταγράφουν οι αρμόδιοι φορείς.
Εξετάζεται επίσης και η παροχή φόρο-κινήτρων για τη διάθεση κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση.