Μακρο-οικονομία

Φωτιά στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος: Η ΕΕ εξετάζει προσωρινό ανώτατο όριο

Στόχος είναι να αντιμετωπίσει την απόκλιση του κόστους σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Οι Βρυξέλλες εξετάζουν να αναλάβουν νέες εξουσίες για την προσωρινή επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες πρόσφατα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ διαπραγματεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών αυτή την εβδομάδα (γεγονός που ανεβάζει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος), εν μέρει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης ανέμων που δυσχέρανε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ, παρέχοντας ένα κρίσιμο μειονέκτημα στις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο θέσπισης ανώτατου ορίου στο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με ένα έγγραφο πολιτικής για την «καθαρή βιομηχανική συμφωνία» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, δήλωσαν τρία άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Το έγγραφο στρατηγικής θα πρέπει να περιγράφει τρόπους για τη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας της ΕΕ, καθώς οι επιχειρήσεις παλεύουν με πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών εμπορικών μέτρων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της φιλόδοξης πράσινης μετάβασης της ίδιας της ΕΕ.

Οι συνομιλίες γύρω από τους μηχανισμούς για την επιβολή ανώτατων τιμών, αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από βιομηχανικούς ομίλους που προειδοποιούν για την καταστροφή της «εμπιστοσύνης» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Έντεκα ομάδες, μεταξύ των οποίων η Europex, η ένωση των ευρωπαϊκών ενεργειακών χρηματιστηρίων, και η AFME, η ομάδα πίεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, έστειλαν την Τρίτη επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen, την οποία είδαν οι Financial Times.

«Πιστεύουμε ότι το μέτρο αυτό, αν ανακοινωθεί, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου θα «έβλαπτε την εμπιστοσύνη» στη διευκόλυνση μεταφοράς τίτλων αναφοράς της Ευρώπης, το κύριο κέντρο διαπραγμάτευσης και διακανονισμού της τιμής του φυσικού αερίου, αναφέρεται στην επιστολή. Θα ωθούσε επίσης «την παγκόσμια κοινότητα φυσικού αερίου να στραφεί προς άλλες, μη περιορισμένες και, επομένως, πιο αντιπροσωπευτικές τιμές αναφοράς, οι οποίες βρίσκονται κυρίως εκτός της ΕΕ».

Η ΕΕ πρότεινε για πρώτη φορά ένα παρόμοιο ανώτατο όριο το 2022, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης του μπλοκ που ακολούθησε τη σταθερή συμπίεση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τους Ευρωπαίους γείτονές της μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Το ανώτατο όριο δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, καθώς οι τιμές παρέμειναν κάτω από το όριο αναφοράς των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Βασιζόμενος σε αυτή την εμπειρία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε πέρυσι να αποκτήσει η Επιτροπή εξουσίες για την εισαγωγή «δυναμικών ανώτατων ορίων» για τις περιπτώσεις που η τιμή του φυσικού αερίου της ΕΕ αποκλίνει από τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

«Μελετάμε λεπτομερώς τις συστάσεις του Ντράγκι για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του μπλοκ δήλωσαν ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα που θα αποτρέπουν τους εμπόρους να ανεβάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αποθηκεύουν το καύσιμο ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι ορισμένα κράτη μέλη είναι πιθανό να είναι «απρόθυμα» σχετικά με τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών. Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες ήταν μεταξύ των χωρών που αντιτάχθηκαν στο προηγούμενο ανώτατο όριο.

Οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τις δασμολογικές επιθέσεις του Τραμπ

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα