Δευτέρα, 18 Νοε.
18oC Αθήνα

ΦΠΑ: «Αιμορραγία» στα οικονομικά των νοικοκυριών κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024

ΦΠΑ: «Αιμορραγία» στα οικονομικά των νοικοκυριών κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024

«Βαρύ φορτίο» πλήρωσαν μέσω του ΦΠΑ τα ελληνικά νοικοκυριά κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα, η θετική επίδοση σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος, στα 3,2 δισ. ευρώ, είχε την βάση της στην υπερείσπραξη φορολογικών εσόδων, με τον πολυσυζητημένο ΦΠΑ να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Έτσι, τα έσοδα από ΦΠΑ που εισέπραξε το κράτος στο διάστημα από Ιανουάριο έως Μάιο 2024 ανήλθαν σε 10,187 δισ. ευρώ όντας αυξημένα έναντι του στόχου κατά 296 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως μόνο ο ΦΠΑ έδωσε άνω του 40% των συνολικών φορολογικών εσόδων, που ήταν και αυτά που στήριξαν τον προϋπολογισμό για το εν λόγω διάστημα.

Η επαναλαμβανόμενη εικόνα των κρατικών εσόδων με τη δυσανάλογα ισχυρή συμβολή του ΦΠΑ σε αυτά, εξηγεί και την σταθερή άρνηση της κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις παρά την προσπάθεια μείωσης της ακρίβειας και των υψηλών τιμών.

Το κυβερνητικό επιτελείο είναι «διατεθειμένο» να επωμιστεί το πολιτικό κόστος διατήρησης ενός από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, καθώς εκτιμά πως μείωση του ισοδυναμεί με δημοσιονομικό εκτροχιασμό σε επίπεδο προϋπολογισμού, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε ταξί και καφέ, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί πως βρισκόμαστε στη λίστα των χωρών με υψηλούς συντελεστές.

Ο μέσος βασικός συντελεστής ΦΠΑ της ΕΕ είναι 21,6%, περισσότερο από έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον ελάχιστο βασικό συντελεστή ΦΠΑ που απαιτείται από τον κανονισμό της ΕΕ.

Την πρώτη τετράδα στην ΕΕ με τον ακριβότερο βασικό ΦΠΑ απαρτίζουν η Ουγγαρία (27%), η Κροατία, η Δανία και η Σουηδία (όλες στο 25%), με την Ελλάδα, την Φινλανδία και την Ισλανδία να ακολουθούν με 24%.

Το Λουξεμβούργο επιβάλλει τον χαμηλότερο βασικό συντελεστή ΦΠΑ στο 17%, ακολουθούμενο από τη Μάλτα (18%), την Κύπρο, τη Γερμανία και τη Ρουμανία (όλες στο 19%).

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις