Μακρο-οικονομία

Γεωργία – Κτηνοτροφία: Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές τον Σεπτέμβριο – Μικρή αύξηση στη ζωική παραγωγή

Πτωτικά κινήθηκε τον Σεπτέμβριο και σε ετήσια βάση ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών σε Γεωργία και Κτηνοτροφία, καθώς παρουσίασε μείωση 1,2%.

Οι τιμές εκροών σε Γεωργία και Κτηνοτροφία αφορούν τις τιμές με τις οποίες πουλάνε τα προϊόντα τους οι επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο αντίστοιχος δείκτης του Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022, είχε παρουσιάσει αύξηση 20,1%, στο αποκορύφωμα της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Όσον αφορά τις συνιστώσες αυτής της μείωσης οφείλεται:

  • στη μείωση κατά 1,4% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας δημητριακά και σπόροι, και
  • στην αύξηση κατά 0,6% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Αναλυτικά, τα δημητριακά και σπόροι γνώρισαν μια μείωση τιμών κατά 17,5% ενώ και τα λαχανικά και κηπευτικά υποχώρησαν κατά 8,6% ενώ οι πατάτες και οι σπόροι της έγιναν κατά 4% πιο φτηνά. Στον αντίποδα, αύξηση καταγράφηκε στο ελαιόλαδο κατά 7,6%.

Ωστόσο, η μείωση των τιμών εκροών δεν αντανακλά πλήρως την πτώση των τιμών στα υλικά και στον εξοπλισμό που αγοράζουν οι παραγωγοί, οι οποίες μειώθηκαν με ακόμη ταχύτερο ρυθμό. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,5% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2023 με τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 2,5%, τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023 οφείλεται: α) στην μείωση κατά 4,2% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά και β) στην αύξηση κατά 2,7% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025