Site icon NewsIT

Γιατί αντιδρά ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού 

10.10.2024 | 10:04
Γιατί αντιδρά ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού 

Industrial metallurgy

Σοβαρότατα προβλήματα δημιουργεί το σχέδιο ΚΥΑ του «Ειδικού Χωροταξικού Τουρισμού» αναφέρει σε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη με κοινοποίηση στον Γενικό Γραμματέα χωρικού σχεδιασμού και αστικού περιβάλλοντος κ. Ε. Μπακογιάννη ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Στο προαναφερόμενο σχέδιο ΚΥΑ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση εγείρονται σημαντικά θέματα που κατά τη γνώμη του Συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα όχι μόνο στην εξορυκτική δραστηριότητα αλλά και ευρύτερα στη βιομηχανία.

Τα βασικότερα θέματα είναι:

  1. Τίθενται υπέρμετροι περιορισμοί και απαγορεύσεις σε παραγωγικούς τομείς όπως η εξορυκτική βιομηχανία, ΑΠΕ κλπ ,που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΧ-Τ απλά δεν λαμβάνει υπόψη του τα άλλα σχέδια.
  2. Eίναι σε εξέλιξη μελέτες για την αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών των ορυκτών Πόρων και της Bιομηχανίας, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση αλλά το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού δεν τα λαμβάνει υπόψη του.
  3. Υπάρχει νομολογία του συμβουλίου της επικρατείας σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση ορυκτών πόρων εκ των πρώτων υλών έχει προτεραιότητα έναντι άλλων δραστηριοτήτων. Αυτό δεν λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη στην προτεινόμενη ΚΥΑ.

Το προτεινόμενο λοιπόν χωροταξικό τουρισμού δεν λειτουργεί ως εργαλείο επίλυσης των αντιτιθέμενων χρήσεων και συγκρούσεων γης και δίνεται η εντύπωση ότι προτεραιότητα έναντι όλων έχει μόνο ο τουρισμός. Τέλος δημιουργείται ανασφάλεια και περιορισμός των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο ακόμη και σε περιοχές με μειωμένο τουριστικό ενδιαφέρον.

Στην επιστολή προς τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Γιαζιτζόγλου επισυνάπτεται υπόμνημα με αναλυτικές τις απόψεις του Συνδέσμου.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version