Site icon NewsIT

Γιατί παραμένει ανθεκτική η αγορά πολυτελών κατοικιών – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

18.07.2024 | 06:58
Γιατί παραμένει ανθεκτική η αγορά πολυτελών κατοικιών – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Luxury Beach Hotel With Sea View Swimming Pool

Ιδιαίτερα δυναμική και ανθεκτική φαίνεται ότι είναι η αγορά των πολυτελών κατοικιών τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο στα μέσα του 2024.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα έρευνα της Sotheby’s ενώ το οικονομικό και πολιτικό τοπίο αλλάζει, ο τομέας της πολυτέλειας συνεχίζει να ευημερεί. Παράλληλα, δημιουργούνται και νέες τάσεις στην αγορά των πολυτελών κατοικιών, οι οποίες σταδιακά έρχονται και στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, η αυξανόμενη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες έχει οδηγήσει σε ένα μπαράζ οικιστικών αναπτύξεων που υλοποιούνται από ξένους και έλληνες επενδυτές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πολυτελείς κατοικίες που αναγείρονται κατά μήκος όλης της επένδυσης του Ελληνικού, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν πωληθεί ήδη. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί το οικιστικό συγκρότημα πολυτελείας που αναγείρει στην περιοχή η Prodea.

Δίπλα στην επένδυση του Ελληνικού, ακόμα κατασκευάζεται το «Athens Triton», όπως θα ονομαστεί το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών που βρίσκεται σχεδόν «μεσοτοιχία» με τη μεγάλη ανάπλαση του Ελληνικού. Το έργο θα διαθέτει 38 πολυτελή εξυπηρετούμενα διαμερίσματα, μαζί με πολυτελείς χώρους ανέσεων συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ., που θα διαθέτουν γυμναστήρια, πισίνες, spa, wellness area, private lounge bar.

Το συγκρότημα πήρε τη θέση της ψυχιατρικής κλινικής «Κασταλία», που ήταν υπό τη διεύθυνση του νευρολόγου-ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη. Το οικόπεδο των εννέα στρεμμάτων βρίσκεται δίπλα από το IRC (σύνθετο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο), στα δεξιά του έχει το Riviera Tower, ενώ πλησίον του είναι και η μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Στο «φουλ» βρίσκονται οι μηχανές και για το πολυτελές οικιστικό συγκρότημα των Hines και Henderson στη Βούλα, με το όνομα «Apollo Hills». Συγκεκριμένα, στο ένα από τα επτά οικοδομικά τετράγωνα που θα ανεγερθούν τα πεντάστερα διαμερίσματα έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον, μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς έχουν προπωληθεί ήδη τα πρώτα τρία συγκροτήματα κατοικιών πριν καν ανεγερθούν. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων, που θα είναι έτοιμη από το καλοκαίρι του 2026 και μετά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα, η αγορά της πολυτέλειας ενισχύθηκε από την γενιά που ακούει στον όρο «millennials», οι οποίοι σήμερα αποτελούν τους σημαντικότερους αγοραστές. Αυτό συμβαίνει καθώς σε διεθνές επίπεδο αυτή η γενιά έχει εξασφαλίσει υψηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα η ζήτηση για αγορά πολυτελών κατοικιών να αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτό ωστόσο προκύπτει και από το γεγονός ότι αυτή η γενιά έχει τροφοδοτηθεί και από τη μεγαλύτερη διαγενεακή μεταφορά πλούτου στην ιστορία.

Είναι ενδιαφέρον επίσης, όπως τονίζει η έρευνα της Sotheby’s ότι η ζήτηση για τα πολυτελή ακίνητα φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων που συχνά επηρεάζουν την ευρύτερη αγορά κατοικίας.

Η έρευνα επίσης και της J.P. Morgan Private Bank επιβεβαιώνει ότι η αγορά πολυτελών κατοικιών λειτουργεί ανεξάρτητα, με τις τιμές να παραμένουν σχετικά σταθερές ακόμη και εν μέσω μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών.

Οι επερχόμενες εκλογές, επίσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, αποτελούν φυσικό σημείο ενδιαφέροντος για τους επενδυτές. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι τα πολυτελή ακίνητα τείνουν να αντέχουν καλά τις πολιτικές καταιγίδες, λειτουργώντας συχνά ως ασφαλές καταφύγιο πλούτου σε περιόδους αβεβαιότητας.

Πέρα από τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, οι πολιτιστικές επενδύσεις αποδεικνύονται σημαντική δύναμη στη διαμόρφωση του τοπίου της πολυτέλειας. Τα νέα μουσεία, οι ζωντανές καλλιτεχνικές συνοικίες και οι δημόσιες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις όχι μόνο εμπλουτίζουν τις κοινότητες αλλά και αυξάνουν τις αξίες των ακινήτων στην περιοχή τους. Η διασταύρωση πολιτισμού και ακινήτων δημιουργεί νέες ευκαιρίες τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για τους επενδυτές.

Μια άλλη βασική τάση είναι η αυξανόμενη ενσωμάτωση της τέχνης και των πολυτελών κατοικιών. Οι σημερινοί συλλέκτες επιμελούνται τα σπίτια που έχουν σχεδιαστεί γύρω από τις συλλογές τους, μετατρέποντας τις κατοικίες σε ζωντανές γκαλερί. Η τάση αυτή όχι μόνο βελτιώνει τη ζωή των ιδιοκτητών κατοικιών, αλλά προσθέτει επίσης μια μοναδική διάσταση στην αξία των πολυτελών ακινήτων.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version