Μακρο-οικονομία

Γιατί στις Βρυξέλλες βλέπουν ως ρίσκο τη διαχείριση της μετάβασης στην εποχή μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Ισχυρή ώθηση σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και ανάπτυξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες

Ο θετικός αντίκτυπος από την  υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης (σ.σ. με «καύσιμα» από το Ταμείο Ανάκαμψης) στο ελληνικό ΑΕΠ, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 4,4%, έως το 2026, επισημαίνουν κύκλοι της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το Σχέδιο Ανάκαμψης έχει αξιοπρόσεκτο αντίκτυπο σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και ανάπτυξη, ενώ όλα τα μοντέλα προβολών που χρησιμοποιεί η Κομισιόν δείχνουν, δυνητικά, μια ευμεγέθη θετική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Οι ίδιοι κύκλοι βλέπουν τη μέση ετήσια ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας μεταξύ 2022 και 2026, να ενισχύεται κατά 0,6 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η επίδραση των συντελούμενων μεταρρυθμίσεων δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της επίδρασης του Σχεδίου Ανάκαμψης επί του ΑΕΠ.

Παράλληλα, όμως, ως ένα από τα ρίσκα στην πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα (πέρα από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, το ενδεχόμενο αργής ανάκαμψης στην ΕΕ κλπ.), ιδίως μετά το 2026, θεωρείται η διαχείριση της μετάβασης στην εποχή μετά το Ταμείο Ανάκαμψης (ειδικά καθώς θεωρείται «απίθανη» η παράταση του).

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα