Κυριακή, 30 Ιουν.
29oC Αθήνα

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ακρίβειας

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μακροπρόθεσμα αναποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στις τιμές θεωρεί τις προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του.

Το Γραφείο επικαλείται παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Ισπανίας, όπου οι μειώσεις στον ΦΠΑ απέτυχαν να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης, επισημαίνουν τρία βασικά σημεία:

  1. Ένα μικρό μόνο μέρος των μειώσεων του ΦΠΑ, περίπου 6%, διαχέεται στις τελικές τιμές και μόνο βραχυχρόνια. Αντιθέτως οι αυξήσεις ΦΠΑ διαχέονται στις τελικές τιμές κατά 34% περίπου. Επιπλέον, η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε δυσανάλογες αυξήσεις τιμών γεγονός που αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή.
  2. Μετά από ένα χρονικό διάστημα 10 μηνών που ακολουθεί τη μείωση του ΦΠΑ, οι τιμές καταναλωτή επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μείωσή του.
  3. Οι μειώσεις του ΦΠΑ φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών.

Τέλος, το Γραφείο συμπεραίνει, συνυπολογίζοντας το δημοσιονομικό κόστος, ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για την λύση του δομικού προβλήματος της ακρίβειας.

 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις