Μακρο-οικονομία

Η Ελλάδα μείωσε κατά 57% τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή από το 2007

Την τρίτη μεγαλύτερη πτώση πανευρωπαϊκά έχει σημειώσει η Ελλάδα στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται σε έκθεσή του το κλιματικό think tank Ember, πρωταθλήτρια είναι η Βρετανία με -63% από την κορύφωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων που σημειώθηκε το 2008. Στην Ελλάδα η χρήση έπεσε κατά 57% από το 2007, στην Ισπανία κατά 59% από το 2005 και στη Γερμανία κατά 42% από το 2007.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη από το 2019 την οριστική απόσυρση του λιγνίτη από το ενεργειακό μας μείγμα το αργότερο ως το 2028. Η τελευταία μονάδα είναι η νέα Πτολεμαΐδα 5, η οποία προβλέπεται να αλλάξει καύσιμο από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια ώστε να είναι βιώσιμη εμπορικά.

Η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη με μονάδες αερίου και ανανεώσιμες πηγές ήταν που επέτρεψε να μειωθεί ραγδαία η χρήση των ορυκτών καυσίμων στο σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής.

Σήμερα ο λιγνίτης έχει περιορισμένο ρόλο καθημερινά στο ελληνικό σύστημα. Το Μάρτιο το ποσοστό του βρισκόταν στο 7,3% με το φυσικό αέριο να προσθέτει ακόμη ένα 35,7%. Στον αντίποδα, οι ΑΠΕ είχαν 48,9%.

Τις τελευταίες ημέρες, με τις ανάγκες για τηλεθέρμανση να έχουν περιοριστεί πλέον στη Δυτική Μακεδονία, οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν ακόμα λιγότερο έχοντας μερίδιο 0,1% καθημερινά. Επί της ουσίας επιστρατεύονται μονάχα σε περιπτώσεις που οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς για την ανανεώσιμη παραγωγή.

Στον αντίποδα, σημαντικό ρόλο στο σύστημα παίζουν οι μονάδες αερίου που είναι και πιο σύγχρονες και πιο οικονομικές, αφού εκλύουν λιγότερους ρύπους.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων
Η εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ αφορά επίσης τα ακριβή όρια των νέων περιοχών και τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις
ΕΔΕΥΕΠ: Ξεκινούν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων