Τετάρτη, 24 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Η Κομισιόν εκταμίευσε την 4η πληρωμή δανείων 2,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η Κομισιόν εκταμίευσε την 4η πληρωμή δανείων 2,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Φωτογραφία: Reuters

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. Κομισιόν) εκταμίευσε χθες (23.7.2024) στην Ελλάδα την τέταρτη πληρωμή για δάνεια 2,3 δισ. ευρώ (καθαρά από προχρηματοδότηση) στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). 

Στις 17 Απριλίου 2024, η Ελλάδα υπέβαλε στην Κομισιόν το τέταρτο αίτημά της για πληρωμή 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του ΤΑΑ. Το αίτημα αυτό καλύπτει έναν στόχο, δηλαδή την περαιτέρω πρόοδο στην παροχή της διευκόλυνσης για δάνεια.

Η εκταμίευση ήλθε ως αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου συμβασιοποίησης δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,52 δισ. ευρώ. Στις 14 Ιουνίου 2024, η Κομισιόν ενέκρινε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας, πληρωμής ύψους 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, ενώ η εκταμίευση των σχετικών πόρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

 Η θετική γνώμη της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής του συμβουλίου σχετικά με το αίτημα πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την Κομισιόν να λάβει τελική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων. 

Αυτό το μέτρο στοχεύει στην κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας και η έρευνα, η ανάπτυξη και η καινοτομία.  

Από τα 330 δάνεια που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, συνολικού προϋπολογισμού 12 δισ. ευρώ, τα 5,2 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια ΤΑΑ, τα 4 δισ. ευρώ δάνεια των Τραπεζών, και τα 2,8 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Επισημαίνεται ότι 166 από τα συνολικά συμβασιοποιημένα δάνεια, δηλαδή το 50% του συνόλου, έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις