Μακρο-οικονομία

Η Κομισιόν ενέκρινε την παράταση του «Ηρακλής» έως τις 30 Ιουνίου 2025

Το πρόγραμμα Ηρακλής είχε εγκριθεί τον Οκτώβριο του 2019, για 18 μήνες, και στη συνέχεια παρατάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, και μετά τη λήξη του, το πρόγραμμα επανήλθε τον Νοέμβριο του 2023

Την παράταση του προγράμματος Ηρακλής -που σκοπός του είναι να διευκολύνει την τιτλοποίηση και την αφαίρεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών- μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2025 και την αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 1 δισ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σ.σ. Κομισιόν). 

«Στο πλαίσιο του καθεστώτος, ιδιωτικοί φορείς ειδικού σκοπού αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες και πωλούν τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος παρέχει δημόσια εγγύηση για τους λιγότερο ριψοκίνδυνους τίτλους υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των φορέων τιτλοποίησης. Σε αντάλλαγμα, το κράτος λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Οι υπόλοιποι τίτλοι είτε διανέμονται σε υφιστάμενους μετόχους είτε πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν είχε αρχικά εγκρίνει το πρόγραμμα Ηρακλής τον Οκτώβριο του 2019, για 18 μήνες, το οποίο στη συνέχεια παρατάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, και μετά τη λήξη του, το πρόγραμμα επανήλθε τον Νοέμβριο του 2023. Η παράταση που εγκρίθηκε σήμερα το πρόγραμμα θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2025, και ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος θα αυξηθεί από 2 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ.

«Το καθεστώς συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από περίπου 30% στο τέλος του 2020 σε λιγότερο από 5% τον Ιούνιο του 2024. Η παράταση θα επιτρέψει στις λιγότερο σημαντικές ελληνικές τράπεζες να επωφεληθούν από τις θετικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και να φέρουν την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως οι μεγαλύτερες τράπεζες. Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό υπόθεσης SA.116229 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό όταν επιλυθούν τα ζητήματα εμπιστευτικότητας» καταλήγει η Κομισιόν.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα