Μακρο-οικονομία

Η συνεισφορά της Σαντορίνης στην οικονομία της χώρας

Η σημαντική συμβολή του νησιού στο ελληνικό ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό

Με έκταση μόλις 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 15.000 κατοίκους, το νησί της Σαντορίνης συνεισφέρει περίπου 2,5% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, μεταφραζόμενο σε περίπου 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η σημαντική συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, καθώς το νησί προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Ενδεικτικά, το 2023, η Σαντορίνη υποδέχθηκε γύρω στους 1,3 εκατ. επιβάτες από κρουαζιέρες, ενώ τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2024 ανήλθαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από καταλύματα και εστίαση τον Ιούλιο του 2024 έφτασαν τα 68,6 εκατ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς άγγιξαν τα 69,4 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα έσοδα της Σαντορίνης το γ΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 108,2 εκατ. ευρώ από την εστίαση και 267,5 εκατ. ευρώ από τα καταλύματα. Χάρη σε αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα διατηρεί την κορυφαία θέση στα τουριστικά έσοδα των Κυκλάδων.

Σημειώνεται ότι η ξενοδοχειακή της υποδομή περιλαμβάνει περίπου 17.000 κλίνες σε ξενοδοχεία και ακόμα 40.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ένας ακόμη ισχυρός παράγοντας της οικονομίας της Σαντορίνης είναι οι κρουαζιέρες. Το νησί του Αιγαίου αποτελεί βασικό σταθμό για τη βιομηχανία της κρουαζιέρας, υποδεχόμενη κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Το 2023, φιλοξένησε 1,3 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας, αποφέροντας έσοδα 436.418 ευρώ μόνο από τα τέλη των επιβατών.

Η άλλη πλευρά της οικονομίας της Σαντορίνης

Παρότι ο τουρισμός είναι ο βασικός οικονομικός μοχλός του νησιού, η Σαντορίνη διαθέτει και μια πλούσια αγροτική και οινοποιητική παράδοση. Η ηφαιστειακή της γη, αν και φαινομενικά αφιλόξενη, παράγει μερικά από τα πιο ξεχωριστά προϊόντα της Ελλάδας.

Το Ασύρτικο και το Βινσάντο είναι από τα πιο γνωστά κρασιά του νησιού, που προέρχονται από αρχαίους αμπελώνες όπου η καλλιέργεια γίνεται με παραδοσιακές μεθόδους. Η Σαντορίνη διαθέτει 16 οινοποιεία, εκ των οποίων τα 13 είναι επισκέψιμα, προσελκύοντας 650.000 επισκέπτες ετησίως.

Το νησί καλλιεργεί 12.000 στρέμματα αμπελώνων, παράγοντας 2 εκατομμύρια φιάλες κρασιού κάθε χρόνο, με 250.000 εξ αυτών να πωλούνται επιτόπου στους επισκέπτες των οινοποιείων.

Επιπλέον, η Σαντορίνη είναι διάσημη για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως το γλυκό ντοματάκι Σαντορίνης, η ξεχωριστή Φάβα Σαντορίνης και η αρωματική κάπαρη, που συνεχίζουν να διατηρούν τη γεωργική παράδοση του νησιού ζωντανή παρά τις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα