Site icon NewsIT

ΙΕΑ: Η ραγδαία πτώση των τιμών «πράσινων» πρώτων υλών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει

18.05.2024 | 07:21
ΙΕΑ: Η ραγδαία πτώση των τιμών «πράσινων» πρώτων υλών δεν πρέπει να μας εφησυχάζει

Light bulb is located on soil. plants grow on stacked coins Renewable energy generation is essential for the future. Renewable energy-based green business can limit climate change and global warming.

Μετά τις ξέφρενες ανόδους των τιμών των υλικών που χρησιμοποιούνται στις πράσινες τεχνολογίες κατά τη διετία 2021-2022, ακολούθησε μια ομαλοποίηση και έντονη πτώση τους.

Πρόκειται για υλικά τα οποία είναι απαραίτητα σε μια σειρά από σύγχρονες ενεργειακές εφαρμογές, όπως αιολικά, φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Δίχως αυτά, η ενεργειακή μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα καταστεί εφικτή, ούτε και η επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Με αφορμή τα παραπάνω, νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) φανερώνει ότι η τιμή του λιθίου υποχώρησε κατά 75% πέρυσι, ενώ του κοβαλτίου, νικελίου και γραφίτη κατά 30-45%. Το γεγονός αυτό μείωσε το τελικό κόστος των μπαταριών κατά 14%.

Παρόλο που οι χαμηλότερες τιμές είναι καλά μαντάτα για τους απανταχού καταναλωτές, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις για νέα παραγωγή ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2022. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040 θα χρειαστεί η εν λόγω αγορά να φτάσει σε μέγεθος τα 770 δισ. δολάρια διεθνώς προκειμένου να επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος για τα μέσα του αιώνα.

Τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα επενδυτικά σχέδια θεωρούνται ικανά να καλύψουν μονάχα το 70% της αναμενόμενης ζήτησης για χαλκό το 2035 και το 50% του λιθίου, άρα προκύπτει ένα κενό παραγωγής που θα πρέπει να καλυφθεί.

Επίσης, πονοκέφαλος είναι η γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγες μόνο χώρες, όπως η Κίνα, αφού δημιουργεί εξαρτήσεις και γεωπολιτικούς κινδύνους. 

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η κυριαρχία της Κίνας σε μια σειρά από πρώτες ύλες, με βάση τα τωρινά στοιχεία:

Ο ΙΕΑ αναμένει ότι η Κίνα θα διατηρήσει τη δεσπόζουσα θέση της και στο μέλλον.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version