Μακρο-οικονομία

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση

Πράσινο φως έδωσε χθες (17.9.2024) το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Όπως μετάδωσαν χθες έγκυρα κυπριακά μέσα το πλαίσιο συμφωνίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών αναφέρει πως αν το κόστος ξεπεράσει το 1,94 δισ. ευρώ, οι καταναλωτές στις δύο χώρες θα επιμεριστούν κατά 50% το πρόσθετο κόστος. Με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο επιμερισμός του κόστους θα ήταν 63% (Κύπρος) – 37% (Ελλάδα), ανεξαρτήτως του τελικού κόστους για τη διασύνδεση.

Στο πλαίσιο συμφωνίας που ενέκρινε χθες το Υπουργικό (χωρίς να γίνει αναφορά στην επίσημη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου) περιλαμβάνονται και τα εξής:

Το premium WACC, που είχε αποφασιστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να καθοριστεί συνολικά (μαζί με το σύνηθες WACC που αναγνωρίζεται στην ΑΗΚ -4.6%) στο 8.3% και να ισχύσει για 12 χρόνια, θα ισχύσει για 17 χρόνια, ώστε να καλύψει και την 5ετή περίοδο της κατασκευής της διασύνδεσης.

Τροποποιείται η απόφαση της ΡΑΕΚ για τον διασυνοριακό καταμερισμό κόστους (CBCA) μόνο ως προς τους εξωτερικούς κινδύνους που ενδεχομένως να αποτρέψουν αποπεράτωση της διασύνδεσης ή λειτουργία της, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Αντί του σημερινού 63% (για τους καταναλωτές στην Κύπρο) και 37% για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, η σημερινή απόφαση προβλέπει διαμοιρασμό του κόστους σε ποσοστό 50-50, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει η διασύνδεση.

Ο κ. Παπαναστασίου ανακοίνωσε προηγούμενα πως μόνο ότι το Υπουργικό αποφάσισε ότι η ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης θα αρχίσει εντός του 2025 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029. Το ποσό ανάκτησης καθορίστηκε στα 25 εκατ. τον χρόνο και θα προέρχονται από κρατικά κονδύλια και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων. Για την πρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα, κατά την 5ετία των κατασκευαστικών έργων, οι καταναλωτές.

Αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει –με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025-29 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό χθες (στο μέρος που δεν ανακοινώθηκε) αναφέρει πως η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα αποφασιστεί σε επόμενο στάδιο (σ.σ. προς το τέλος του χρόνου), αφού ολοκληρωθούν διάφορες μελέτες και υπό προϋποθέσεις και όρους.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα