Site icon NewsIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ακριβότερη χώρα η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες – Συνεχίζεται το «ντόμινο» στη ΝΑ Ευρώπη

15.07.2024 | 06:11
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ακριβότερη χώρα η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες – Συνεχίζεται το «ντόμινο» στη ΝΑ Ευρώπη

The silhouette of the high voltage power lines during sunset.

Ιδιαίτερα υψηλές τιμές παρατηρήθηκαν το σαββατοκύριακο στη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας και αυτό παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη στην Ουγγαρία και άλλες χώρες της περιοχής αποκλιμακώθηκαν αισθητά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου είναι χαμηλότερες κατά κανόνα από τις καθημερινές. Αυτή τη φορά όμως, την εβδομάδα που προηγήθηκε είδαμε τιμές από 100 ως 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις καθημερινές, ενώ το Σάββατο ήταν στα 152 και την Κυριακή στα 139 ευρώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, δήλωσε προ ημερών ότι η έξαρση λαμβάνει χώρα ως αποτέλεσμα όχι μόνο του καύσωνα που ανεβάζει τη ζήτηση, αλλά και εξωγενών παραγόντων όπως τα προβλήματα της Ουγγαρίας και η προσωρινή έλλειψη των ποσοτήτων που παρήγαγε ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι στη Βουλγαρία. Τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν ένα ντόμινο από τη μια αγορά στην άλλη που αναγκαστικά ανέβασε τις τιμές σε όλες τις γύρω χώρες. Ο ίδιος έκανε την εκτίμηση ότι το αρνητικό αυτό φαινόμενο δεν θα διαρκέσει πάνω από μερικές ημέρες.

Πάντως, την Κυριακή η Ουγγαρία είχε τιμή 103 ευρώ, από 250+ που παρατηρήθηκαν μέσα στην εβδομάδα, δηλαδή σημειώθηκε προσωρινά έντονη αποκλιμάκωση. Αντίστοιχα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είχαν 118 ευρώ, ενά η Ελλάδα 139, πράγμα που την έφερε στην πρώτη θέση με τις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε.

Για σήμερα, Δευτέρα, η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι 191 ευρώ, με ταυτόσημη τιμή στη Βουλγαρία. Στην Ρουμανία βρίσκεται στα 207 ευρώ και στην Ουγγαρία στα 201, άρα το πρόβλημα δείχνει να συνεχίζεται προς το παρόν.

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί πλέον η τεράστια διαφορά μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής ημέρας που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ. Παίκτες της εγχώριας αγοράς έχουν αποδώσει τις πολύ υψηλές τιμές από τις 8 ως τις 10 το βράδυ στη μεγαλύτερη συμμετοχή του λιγνίτη και των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς εκείνες τις ώρες δεν υπάρχει παραγωγή από φωτοβολταϊκά εν μέσω υψηλής ζήτησης από τους καταναλωτές. Όπως θεωρούν, αυτό είναι φυσικό σε μια αγορά με πολλές ανανεώσιμες πηγές που μπορεί τη μια ώρα να οδηγούν τις τιμές σχεδόν στο μηδέν και μετά να απουσιάσουν με αποτέλεσμα να καλύπτεται η «τρύπα» με πολύ ακριβότερες συμβατικές μονάδες.

Απομένει να φανεί αν μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνει αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής, διαφορετικά οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με αρνητικές εκπλήξεις για τα τιμολόγια του Αυγούστου.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version