Μακρο-οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί εκτινάχθηκαν ξανά οι τιμές – Οι τέσσερις βασικοί λόγοι

Σε τέσσερις βασικούς λόγους οφείλεται η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον τρέχοντα και προηγούμενο μήνα.

Ο πρώτος είναι ο παρατεταμένος καύσωνας στη Νοτιανατολική Ευρώπη, ο δεύτερος λόγος είναι οι καθυστερημένες υποδομές ενέργειας στις χώρες της προαναφερθείσας περιοχής, ο τρίτος είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες αυτές και ο τέταρτος το πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος το οποίο έχει η χώρα μας.

Ο συνδυασμός και των τεσσάρων παραπάνω παραγόντων έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι το οποίο θα πλήξει ξανά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, τη στιγμή που μόλις άρχισαν να παίρνουν μία πρώτη, έστω και μικρή “ανάσα” από τον πληθωρισμό, ιδίως των τροφίμων.

Πιο αναλυτικά:

  1. Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες φέτος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στις χώρες των Βαλκανίων (μαζί και της Ελλάδας), της Ιταλίας και της κεντροανατολικής Ευρώπης (πχ Ουγγαρία) έχουν αυξήσει θεαματικά τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληθυσμοί τους με τη χρήση κλιματιστικών κλπ.
  2. Ωστόσο, όλες οι παραπάνω χώρες -πλην της Ελλάδας – δεν έχουν διαθέσιμη αρκετή ηλεκτρική ενέργεια (λόγω και της καθυστερημένης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), ενώ παράλληλα έχουν προκύψει βλάβες στις (απαρχαιωμένες, στην περίπτωση των Βαλκανίων) υποδομών τους.
  3. Αντίθετα με τις άλλες χώρες της Βαλκανικής, η Ελλάδα έχει πλεόνασμα ενέργειας, το οποίο εξάγει με συνέπεια – σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση αλλά και τη μειωμένη προσφορά στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης- την αύξηση των τιμών ενέργειας και στην ίδια μας τη χώρα.
  4. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εξάγει το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχει υπογράψει σχετικές συμβάσεις διασύνδεσης.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025