Site icon NewsIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σκέψεις για φορολόγηση υπερκερδών μετά την εκτόξευση των τιμών

15.07.2024 | 17:00
Ηλεκτρικό ρεύμα: Σκέψεις για φορολόγηση υπερκερδών μετά την εκτόξευση των τιμών

High voltage transmission towers with red glowing wires against blue sky - Energy concept

Σε μια αποφασιστική κίνηση ώστε να εξομαλυνθεί το βάρος για τους καταναλωτές προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να περάσει ρύθμιση για να συλλέξει τα πρόσφατα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα υπερβάλλοντα κέρδη για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, στα πρότυπα αντίστοιχων περιόδων της ενεργειακής κρίσης, όταν είχε γίνει το ίδιο. Η κίνηση θεωρείται επιβεβλημένη από το ΥΠΕΝ διότι οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν φτάσει πλέον κατά μέσο όρο πάνω από τα 133 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο και η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί για όσο παραμένει ο καύσωνας και τα προβλήματα στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη που επηρεάζουν τη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την παραπάνω τιμή, ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων θα διαμορφωθεί σε πάνω από 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον Αύγουστο. Αυτά, δηλαδή, είναι τιμολόγια που έχουμε να δούμε από την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες προμήθειες αναγκαστικά ανέβασαν πλέον τις τιμές και στα μπλε τιμολόγια που προσφέρουν, καθώς οι συνθήκες το επιβάλλουν για την οικονομική τους βιωσιμότητα. Προηγουμένως μπορούσε να τα βρει κανείς ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά, όμως πλέον βρίσκονται πιο κοντά στα 12 – 13 λεπτά. 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version