Μακρο-οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τη φόρμουλα – κλειδί για να πέσουν οι τιμές του ψάχνουν σήμερα η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία στην ΕΕ

Σήμερα (15.10.2024) συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κοινή επιστολή Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας με την οποία διαμαρτύρονται στην Κομισιόν για τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Οι τρεις χώρες είδαν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύονται το καλοκαίρι ως αποτέλεσμα των ενισχυμένων αναγκών της Ουκρανίας σε ηλεκτρισμό και της περιορισμένης συνδεσιμότητας της περιοχής που δεν επιτρέπει στην ενέργεια από την υπόλοιπη ήπειρο να καλύψει τα κενά με οικονομικό τρόπο. Ως εκ τούτου, οι υπουργοί Ενέργειας Σκυλακάκης, Μπουρντούχα και Μαλίνωφ, ζητούν από την Κομισιόν να μπορούν να εφαρμόσουν μηχανισμούς για να εισπράττουν τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών και να τα αποδίδουν στους καταναλωτές.

Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν ζητήσει να ενεργοποιείται πλαφόν εφόσον υπάρξει μια απότομη άνοδος της τιμής άνω του 50% μέσα σε τρεις μήνες και εφόσον παρατηρηθεί ταυτόχρονα έντονη απόκλιση των τιμών ανατολικής και δυτικής Ευρώπης.

Οι τρεις βαλκανικές χώρες σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ακούσουν στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας για ακόμη μια φορά ότι το φαινόμενο ήταν συγκυριακό και ότι αφού το φθινόπωρο φέρνει εποχιακά χαμηλότερες τιμές, δεν χρειάζεται να γίνει κάτι.

Προηγήθηκε πριν λίγο καιρό δήλωση Ευρωπαίας αξιωματούχου που αρνήθηκε ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για την άνοδο των τιμών στη ΝΑ Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί μονάχα μικρό παράγοντα στην όλη εξίσωση. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι τιμές στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου πριν το καλοκαίρι και ακόμα και σήμερα είναι αρκετά χαμηλότερες από ότι στην ενεργειακή κρίση.

Στον αντίποδα, οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον θα ξανα υπάρξουν τέτοιες εξάρσεις, ιδίως από τη στιγμή που ο χειμώνας υπολογίζεται ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες της Ουκρανίας. Θέλουν, λοιπόν, να είναι προστατευμένοι οι καταναλωτές τους την επόμενη φορά.

Το πρόβλημα είναι ότι η Κομισιόν έχει ήδη αποφανθεί ενάντια στην επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική και μάλιστα έχει κινήσει διαδικασία παραβίασης στην περίπτωση της Ρουμανίας για τα όσα εφάρμοσε μονομερώς παλαιότερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να είναι εφαρμόσιμη.

Επίσης, σημασία έχει το να βρουν οι τρεις βαλκανικές χώρες στήριξη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη κατά τη σημερινή σύνοδο.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα