Στις 103,5 μονάδες υποχώρησε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που βρισκόταν στις 110,6 μονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (96,5 μονάδες), σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ.
Ταυτόχρονα καταγράφεται άνοδος, και πλέον θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές, ενώ σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι γεωπολιτικές αναταράξεις φαίνεται να επηρεάζουν το εξωστρεφές τμήμα της εγχώριας βιομηχανίας και να προκαλούν αβεβαιότητες, παρά την έως τώρα γενικά θετική πορεία των εξαγωγών προϊόντων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εντονότερο εμφανίζεται το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση με ήπια άνοδος του ισοζυγίου για τα αποθέματα. Επίσης, παρατηρείται υποχώρηση του δείκτη για τα καταναλωτικά αγαθά, λόγω κυρίως των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και άνοδος για τα κεφαλαιουχικά αγαθά λόγω της προσεχούς παραγωγής.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης συνεχίζουν να επιδρούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός επιμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με τις οι εξελίξεις ωστόσο στο διεθνές περιβάλλον να επηρεάζουν και τις εγχώριες προσδοκίες.
Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 78% τον Οκτώβριο (από 78,8% τον Ιούλιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 6 μήνες από 5,1 μήνες τον Ιούλιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η έκθεση καταδεικνύει άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής 2,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 2,4% στην ΕΕ27. Επίσης, παρατηρούνται μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, άνοδος για τη Μεταποίηση (5,2%) και τα Ορυχεία-Λατομεία (9,5%), αλλά υποχώρηση στο Ηλεκτρικό Ρεύμα (-8,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε στα βασικά μέταλλα (14,1%) και τα τρόφιμα (8,5%), αλλά υποχώρηση στα φαρμακευτικά προϊόντα (-10,8%).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ