Τρίτη, 17 Σεπτ.
23oC Αθήνα

Ήπια υποχώρηση του δείκτη της βιομηχανίας από τις χαμηλές προβλέψεις παραγγελιών και της ζήτησης

Ήπια υποχώρηση του δείκτη της βιομηχανίας από τις χαμηλές προβλέψεις παραγγελιών και της ζήτησης
Φωτογραφία: iStock

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στον τομέα της βιομηχανίας καταγράφηκε μια μικρή υποχώρηση λόγω επιδείνωσης των προβλέψεων των παραγγελιών και της ζήτησης. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Αύγουστο στις 99,4 μονάδες (από 101,4 μονάδες ένα μήνα πριν), σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (106,4 μονάδες), σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Ακόμη, ενισχυμένο εμφανίζεται το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση ενώ σημειώθηκε οριακή μείωση για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, υπήρξε οριακή άνοδος για το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές. Κατά τη θερινή περίοδο, φαίνεται να παραμένουν οι θετικές προσδοκίες σε διάφορους κλάδους, με κάποια ωστόσο «διόρθωση» στην ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών.

Ενισχυμένο εμφανίζεται το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση με οριακή άνοδο ισοζυγίου για τα αποθέματα. Επίσης, παρατηρείται άνοδος του δείκτη για τα καταναλωτικά, λόγω της παραγωγής, υποχώρηση για τα ενδιάμεσα αγαθά και εντονότερη για τα κεφαλαιουχικά αγαθά λόγω των προβλέψεων για τη ζήτηση.

Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 78,8% τον Ιούλιο (από 80,7% τον Απρίλιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,1 μήνες από 6 μήνες τον Απρίλιο.

Η έρευνα καταδεικνύει, άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής 10,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 1,7% στην ΕΕ-27. Επίσης, παρατηρούνται μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, άνοδος για τη μεταποίηση (9,9%) και το ηλεκτρικό ρεύμα (14,5%), αλλά υποχώρηση στα ορυχεία – λατομεία (1,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, ενίσχυση σημειώθηκε στα βασικά μέταλλα (14,7%), τα τρόφιμα (14%) αλλά μείωση για τα φαρμακευτικά προϊόντα (-4,1%).

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις