Μακρο-οικονομία

Καμία ανταπόκριση των μικρών παραγωγών ΑΠΕ στην απαίτηση του ΔΕΔΔΗΕ να βάλουν συστήματα τηλε-εποπτείας

Οι μικρομεσαίοι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν φαίνονται να ανταποκρίνονται στην απαίτηση για να εγκαταστήσουν συστήματα τηλε-εποπτείας στις μονάδες τους, όπως έχει ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η ρύθμιση αυτή προωθήθηκε ώστε να μπορεί ο ΔΕΔΔΗΕ να κάνει περικοπές στα -κυρίως- φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής, όπως δηλαδή συμβαίνει στα μεγάλα έργα του δικτύου μεταφοράς. Οι περικοπές αυτές είναι απαραίτητες διότι πολύ συχνά τα μεσημέρια η πράσινη παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση στο σύστημα και οι δύο διαχειριστές αναγκάζονται να βάλουν φρένο για να μην υπάρξει πρόβλημα. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι μικροί παραγωγοί  ΑΠΕ επωφελούνται ιδιαίτερα από τη σημερινή κατάσταση, διότι η δική τους ενέργεια περνάει ανεμπόδιστα στο δίκτυο τις ώρες των περικοπών, ενώ η αντίστοιχη των μεγάλων παραγωγών περικόπτεται.

Η Πολιτεία έδωσε αρχικά προθεσμία ως τον Οκτώβριο ώστε οι μικρές ΑΠΕ να βάλουν τηλε-εποπτεία και στη συνέχεια έδωσε και μια παράταση δύο μηνών.

Εντούτοις, ο ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι από ένα σύνολο 1.500 παραγωγών, μόλις οι εννέα είχαν υποβάλει αίτημα, δηλαδή η ανταπόκριση είναι πολύ χαμηλή.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις εταιρείες, λέγοντας ότι οι ποινές θα είναι «οδυνηρές» για όσους αμελήσουν να πράξουν τα δέοντα.

Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης προκειμένου να εγκατασταθούν τα συστήματα τηλε-εποπτείας εγκαίρως.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025