Ανταπόκριση από Βρυξέλλες
Η «σφιχτή» αγορά εργασίας και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ωθούν τα γενικά επίπεδα των μισθών ψηλότερα, δημιουργώντας τους όρους για νέα άνοδο του πληθωρισμού, προειδοποιούν κύκλοι των Βρυξελλών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επισημαίνουν, πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αν και έχει επανέλθει στη πτωτική του τροχιά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με τις αυξήσεις στα επίπεδα των μισθών να αποτελούν έναν βασικό παράγοντα που οδηγεί σε νέες πιέσεις στις τιμές.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τα ποσοστά τον κενών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2024, δείχνοντας την αυξανόμενη ζήτηση για εργαζομένους σε μία ολοένα και πιο «σφιχτή» αγορά εργασίας.
Υπογραμμίζεται πως οι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση αυξήσεις στον κατώτατο μισθό καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγούν σε μία μέση ετήσια αύξηση των πραγματικών μισθών ανά εργαζόμενο κατά 1,1%, στο διάστημα 2024 – 2026.
Η ανωτέρω συνθήκη, τονίζουν οι κύκλοι των Βρυξελλών, μαζί με άλλους κρίσιμους παράγοντες όπως οι επιταχυνόμενες τιμές των υπηρεσιών, οι επιπτώσεις των πλημμυρών του 2023 καθώς και η άνοδος των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθυστερούν την διαδικασία του αποπληθωρισμού, ενώ θέτουν τις βάσεις για νέα ανοδική ώθηση στις τιμές.