Μακρο-οικονομία

Κατά 0,25% μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ, για έβδομη συνεχόμενη φορά

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τάσσεται υπέρ του Τζερόμ Πάουελ

Την έβδομη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων της από τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε σήμερα (17.4.2025) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.  Κατά συνέπεια, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 2,25%, 2,40% και 2,65% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 23 Απριλίου 2025.

Επιπλέον προστίθεται πως τα χαρτοφυλάκια APP και PEPP μειώνονται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Η απόφασή της ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη έχουν αυξηθεί», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους σήμερα στη Φρανκφούρτη, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να γίνουν σαφείς οι πλήρεις συνέπειες των αμερικανικών δασμών. «Η σημαντική κλιμάκωση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και οι συναφείς αβεβαιότητες θα μειώσουν πιθανότατα την ανάπτυξη της ευρωζώνης μέσω της εξασθένησης των εξαγωγών και μπορεί να συμπαρασύρει τις επενδύσεις και την κατανάλωση», είπε η κ. Λαγκάρντ. «Η επιδείνωση του κλίματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης». 

Τα γερμανικά ομόλογα διέγραψαν τις απώλειες, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί ελαφρώς στο 2,5%. Το ευρώ διεύρυνε την προηγούμενη πτώση του, υποχωρώντας έως και 0,6% στα 1,336 δολάρια. Οι αγορές προβλέπουν πλέον τρεις ακόμη μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων πριν από το τέλος του έτους.

«Η εμπροσθοβαρής άποψη για την οικονομία υποδηλώνει ένα αναμενόμενο σοκ από τους δασμούς και ο χαρακτηρισμός της “εξαιρετικής” αβεβαιότητας υποδηλώνει ένα άνοιγμα σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση – υπό την προϋπόθεση ότι το εμπορικό σοκ παραμένει και επιβεβαιώνεται στα στοιχεία», δήλωσε ο Mark Wall, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε άλλη μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και ένα τελικό επιτόκιο 1,5% μέχρι το τέλος του έτους». Έχοντας μόλις πριν από λίγες εβδομάδες σκεφτεί μια παύση στην εκστρατεία χαλάρωσης, η ανακοίνωση αυτό το μήνα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σαρωτικών δασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ έγειρε την υποστήριξη εντός της ΕΚΤ προς μια περαιτέρω μείωση. 

Η προοπτική μιας νέας κίνησης έγινε πιο ελκυστική για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να υποχωρεί προς τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% και ενισχύθηκε από την πτώση του κόστους ενέργειας και την πτώση των δεικτών εμπιστοσύνης. Εν τω μεταξύ, η απροσδόκητη άνοδος του ευρώ ανέβασε το κοινό νόμισμα σε υψηλό τριών ετών έναντι του δολαρίου.

«Το κλίμα των επενδυτών έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτικό προς την ευρωζώνη απ’ ό,τι προς άλλες οικονομίες», δήλωσε η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η νέα διατύπωση της ΕΚΤ δείχνει ότι οι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον ότι η πολιτική βρίσκεται εντός του εύρους των εκτιμήσεων για την ουδέτερη πολιτική – ένα επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα. Παραμένει ασαφές αν θεωρούν ότι είναι ανάγκη να μειώσουν το κόστος δανεισμού πέρα από αυτό το έδαφος.

Με τον πληθωρισμό ήδη σε ύφεση, ο φόβος τώρα είναι ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα σβήσουν τις ελπίδες για αναζωογόνηση της οικονομίας των 20 χωρών της ευρωζώνης – ενδεχομένως παρασύροντας την αύξηση των τιμών καταναλωτή κάτω από τον στόχο.  

Παρά την οπισθοχώρηση του Τραμπ, τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν δασμούς 10% για 90 ημέρες, χωρίς να υπάρχει καμία σταθερή ένδειξη για το τι θα συμβεί μετά από αυτό. Η αντιπαράθεσή του με την Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει πάρει διαστάσεις – αυξάνοντας τον κίνδυνο κάποια από τα προϊόντα της να εκτρέπονται στην Ευρώπη σε μειωμένες τιμές.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση και ίσως αναγκαστεί να παραμείνει σε στάση αναμονής μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε χθες Τετάρτη (16.4.2025) ότι η αποδυνάμωση της οικονομίας και ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσαν να φέρουν σε σύγκρουση τους διπλούς στόχους της, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών και τη μέγιστη δυνατή απασχόληση. 

Στο πλευρό του Τζερόμ Πάουελ η Κριστίν Λαγκάρντ 

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νομισματική πολιτική της Fed.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον αξιότιμο συνάδελφό μου» Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λαγκάρντ. «Έχουμε ισχυρή και σταθερή σχέση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών (…) η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη μιας σταθερής χρηματοοικονομικής υποδομής που εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ καταφέρθηκε και πάλι εναντίον του προέδρου της Fed, για τον οποίο είπε πως είναι «πολύ αργός» στη μείωση των επιτοκίων. «Είναι παραπάνω από χρόνος για να τελειώσει η θητεία του Πάουελ», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, ενώ η δεύτερη θητεία του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed πρόκειται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2026.

Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης είχε ήδη καλέσει στις 4 Απριλίου τον Πάουελ να μειώσει τα επιτόκια, εκτιμώντας τότε ότι θα ήταν «η τέλεια στιγμή» για κάτι τέτοιο. Η Fed έχει διατηρήσει από την αρχή του χρόνου σταθερά τα κύρια επιτόκια μεταξύ 4,25% και 4,50%.

Χθες ο Πάουελ προέβλεψε υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της εμπορικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατά καιρούς απειλήσει ότι θα προσπαθήσει να απολύσει τον Πάουελ. Σε εκδήλωση στην Οικονομική Λέσχη του Σικάγο, ο τελευταίος δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της Fed «είναι ευρέως κατανοητή και υποστηρίζεται στην Ουάσιγκτον και στο Κογκρέσο όπου έχει πραγματικά σημασία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα