Μακρο-οικονομία

Καθαρό το 57% του ελληνικού ηλεκτρισμού το Μάιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ

Ολοένα και αυξανόμενο είναι το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το νέο μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ για το μήνα Μάιο, το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ΑΠΕ συν άλλο 7% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Αυτό σημαίνει αθροιστικά ότι το 57% ήταν καθαρό εκείνο το μήνα, με το υπόλοιπο 43% να καλύπτεται από τις θερμικές μονάδες, κυρίως του φυσικού αερίου, αφού ο λιγνίτης περιορίστηκε μόλις στο 2,6%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την ίδια την ανανεώσιμη παραγωγή το 71% ήταν αιολική και το υπόλοιπο κυρίως ηλιακή, με τα μικρά υδροηλεκτρικά, το βιοαέριο και τη συμπαραγωγή να συνεισφέρουν ένα ποσοστό.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού συνολικά στη χώρα ενισχύθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση με τη ζήτηση να παραμένει σταθερή. Ως εκ τούτου, περιορίστηκαν οι εισαγωγές από γειτονικές χώρες, ενώ τονώθηκαν οι εξαγωγές. Η Ελλάδα ήταν το Μάιο καθαρά εξαγωγική με 177 γιγαβατώρες στο ισοζύγιο του διασυνοριακού εμπορίου.

Στο σκέλος της ζήτησης, ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας φέτος που οι βιομηχανίες μείωσαν τις ποσότητές τους αντί να τις αυξήσουν. Στη χαμηλή τάση παρατηρείται αντίστροφη και αυξητική πορεία το τελευταίο τετράμηνο.

Τέλος, κοιτάζοντας την κατανομή της παραγωγής γεωγραφικά, στις ΑΠΕ τα πρωτεία έχει η Στερεά Ελλάδα με εγκαταστάσεις 1.892 μεγαβάτ, ενώ ακολουθεί η Δ. Μακεδονία με 1.212 και η Εύβοια με 1.002 μεγαβάτ.
Διαφορετική η εικόνα τον Ιούνιο

Μέσα στον Ιούνιο, η έλευση του καύσωνα επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα. Οι λιγνιτικές μονάδες επιστρατεύτηκαν και πάλι για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση μαζί με τις μονάδες αερίου που δουλεύουν πλέον σε πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ότι το Μάιο.

Κατ’ επέκταση, αναμένεται άνοδος του μεριδίου της συμβατικής παραγωγής και αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των ΑΠΕ.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα