Κατά το 2024, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν άνοδο της τάξης του 5%-8% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της Savills για την αγορά ακινήτων.
Όσον αφορά την προσθήκη νέων κατοικιών στο συνολικό απόθεμα, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η προσφορά θα υπερβεί τα επίπεδα του 2023, αν και με ηπιότερους ρυθμούς αύξησης. Παρ’ όλα αυτά, το 2024 διαφαίνεται ότι θα αναδειχθεί ως η πλέον δυναμική χρονιά της περιόδου 2015-2024. Η εν λόγω ανάπτυξη αποδίδεται κυρίως στη διαρκή ζήτηση από ξένους αγοραστές, η οποία εκτείνεται πέρα από το πλαίσιο των επενδυτών του προγράμματος Χρυσής Βίζας, επιβεβαιώνοντας την ευρεία ελκυστικότητα της αγοράς ακινήτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η ανοδική τάση στις οικοδομές συνεχίστηκε το 2024 και ξεπέρασε για πρώτη φορά τα προ κρίσης επίπεδα. Επιπλέον, καταγράφονται θετικές επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών που ενισχύθηκαν ιδιαίτερα το 2023 με ετήσιο ρυθμό 18,1% (4,0% το 2022), παρά τις πιέσεις από τη συνεχή αύξηση του υψηλού πληθωρισμού.
Η πλειονότητα της οικοδομικής δραστηριότητας για το 2023, με κριτήριο τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα, επικεντρώθηκε στο νότιο τμήμα της Αττικής, ακολουθούμενη από τον βόρειο και τον κεντρικό τομέα της Αθήνας. Αντίθετα, οι υπόλοιπες περιοχές διατήρησαν σταθερότητα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης νέων κατοικιών, παρά την προσωρινή παύση που παρατηρήθηκε το 2022, πιθανότατα λόγω της απότομης αύξησης του κόστους κατασκευής, υπογραμμίζει τόσο τη δυναμική της περιοχής όσο και την αυξανόμενη έλλειψη διαθέσιμης γης για νέες κατασκευές, ιδιαίτερα στο νότιο τομέα, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας.
Η ανάπτυξη αυτή τροφοδοτείται από τη σταθερή ζήτηση ξένων αγοραστών, που ελκύονται από την εγγύτητα στη θάλασσα, την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης και το αεροδρόμιο, καθώς και από την υψηλή ποιότητα των δραστηριοτήτων αναψυχής και του λιανικού εμπορίου. Παράλληλα, τα προκαταρκτικά δεδομένα για το 2024 υποδεικνύουν ότι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας ενδέχεται να παρουσιάσει ανάκαμψη στην κατασκευαστική και οικιστική δραστηριότητα, μετά από μια περίοδο περιορισμένης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ελληνική αγορά ακινήτων ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με το πολεοδομικό καθεστώς, την ηλεκτρονική ταυτότητα των ακινήτων και τις διαδικασίες νομικής τακτοποίησης. «Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα για τη διαχείριση ακινήτων, ο οποίος θα συντονίζει τη δράση πολλών υπουργείων, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», είναι μία από τις προτάσεις που έχει ανακοινώσει πρόσφατα ο Λευτέρης Ποταμιάνος, διευθύνων σύμβουλος της Potamianos Real Estate Group.
Ένα από τα ανησυχητικά φαινόμενα είναι η δημιουργία αγοράς δύο ταχυτήτων λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, που εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες. Οι διαφοροποιήσεις που προκύπτουν ανά δήμο και κατάσταση κατασκευής επηρεάζονται από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δημιουργώντας άνισο ανταγωνισμό στην αγορά ακινήτων.
Τι θα συμβεί το 2025
Ένα κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη των τιμών του 2025 αποτελεί και ο αριθμός των κατοικιών που θα βγουν τους επόμενους μήνες στην αγορά. Εάν οι ιδιοκτήτες των κλειστών κατοικιών αποφασίσουν να μην τα διαθέσουν προς ενοικίαση ή πώληση, παρά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το στεγαστικό ζήτημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Την ώρα που το 2025 αναμένεται να υπάρχει ισχυρή ζήτηση από ξένους για την απόκτηση Χρυσής Βίζας μέσω της αγοράς εμπορικών ακινήτων, που θα αποκτήσουν οικιστική χρήση.
Καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών το 2025 θα έχει και το «Σπίτι μου ΙΙ», κυρίως για τις κατοικίες από 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ, καθώς όσο διαρκεί το πρόγραμμα οι τιμές των επιλέξιμων κατοικιών αναμένεται να καταγράψουν άνοδο, λόγω της αυξημένης ζήτησης.