Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

ΚΕΠΕ: Στο 1,9% η επέκταση του ΑΕΠ το 2024 – Ποιες οι προκλήσεις και αβεβαιότητες για την ελληνική ανάπτυξη

ΚΕΠΕ: Στο 1,9% η επέκταση του ΑΕΠ το 2024 – Ποιες οι προκλήσεις και αβεβαιότητες για την ελληνική ανάπτυξη

Aνάπτυξη με ρυθμό μεταβολής 1,9% προβλέπει για το 2024 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο υπολογίζει τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας.

Με βάση την εκτίμηση του ΚΕΠΕ για την επέκταση του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μία ομαλή προοπτική ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διατηρώντας σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον προβλεπόμενο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του 2024 προβλέπεται στο 1,9%, ενώ, σε τριμηνιαία βάση, οι προβλέψεις παραπέμπουν σε μία ομαλή προοπτική ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (1,6% στο δεύτερο τρίμηνο, 1,9% στο τρίτο τρίμηνο και 2,0% στο τέταρτο τρίμηνο), με την ελληνική οικονομία να εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον προβλεπόμενο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συνολικά για το έτος 2024, η παρούσα εκτίμηση βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από την αντίστοιχη προηγούμενη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ (2,2%), δεδομένου ότι οι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024 διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των προηγούμενων εκτιμήσεων, χωρίς όμως να παρατηρούνται σημαντικές ανατροπές στη γενική πορεία της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε σήμερα (26.06.2024), προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,2% το 2024, δηλαδή κατά 0,3% περισσότερο από το ΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου, η συνολικά ευνοϊκή προοπτική που διαγράφεται για την ελληνική οικονομία, με βάση την παρούσα πρόβλεψη, βρίσκεται, βεβαίως, αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις και αβεβαιότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα με παράγοντες όπως οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η ασθενής εξωτερική ζήτηση, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια.

Από την άλλη πλευρά, η προβλεπόμενη σταδιακή άνοδος του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ευνοεί την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών αγαθών, ενώ, παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί θετικές προοπτικές σε βασικούς κλάδους δραστηριότητας και έχει στη διάθεσή της σημαντικά εργαλεία για τη διατήρηση μίας σταθερά θετικής πορείας.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις