Η άνοδος των θερμοκρασιών θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων σε αύξηση κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες και τον συνολικό πληθωρισμό κατά 1,18 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως έως το 2035, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Potsdam για την Έρευνα των Επιπτώσεων του Κλίματος (PIK) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Με βάση την νέα μελέτη, ο αντίκτυπος εκτείνεται σε όλα τα έθνη, με τις θερμές περιοχές και τα καλοκαίρια να επηρεάζονται περισσότερο και υποδηλώνει ότι η μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας θα επιδεινώσει αυτές τις επιπτώσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επίδραση αυτή παραμένει επί 12 μήνες τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες, καθιστώντας την κλιματική αλλαγή σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τη σταθερότητα των τιμών.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς οι κλιματικοί δείκτες -όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ακραίες βροχοπτώσεις κ.λπ.- έχουν επηρεάσει τον πληθωρισμό σε ιστορικά δεδομένα.
Η μελέτη δείχνει ότι η αντίδραση του πληθωρισμού στην αύξηση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας είναι μη γραμμική: Ο πληθωρισμός αυξάνεται όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, και το κάνει πιο έντονα το καλοκαίρι και σε θερμές περιοχές σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, για παράδειγμα στον παγκόσμιο νότο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το καλοκαίρι του 2022 στην Ευρώπη, όπου η ζέστη και η ξηρασία είχαν εκτεταμένες επιπτώσεις στη γεωργία και την οικονομία: «Εκτιμούμε ότι ο ακραίος καύσωνας του καλοκαιριού του 2022 αύξησε τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρώπη κατά περίπου 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Η μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας που προβλέπεται για το 2035 θα ενισχύσει τις επιπτώσεις τέτοιων ακραίων φαινομένων έως και κατά 50%», εξηγεί ο Μαξιμίλιαν Κοτζ (Maximilian Kotz), επιστήμονας του PIK και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
«Οι επιπτώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για τις νομισματικές ενώσεις με στόχο πληθωρισμού δύο τοις εκατό, όπως η ζώνη του ευρώ, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τη μελλοντική υπερθέρμανση του πλανήτη», καταλήγει ο επιστήμονας.